7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Ισραήλ - Τρίτη δόση: Προστασία πέντε φορές μεγαλύτερη για τους άνω των 60

Ισραήλ - Τρίτη δόση: Προστασία πέντε φορές μεγαλύτερη για τους άνω των 60

Τα δεδομένα από το Ισραήλ, δείχνουν πως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου ήταν πενταπλάσιο από εκείνους που έκαναν και την τρίτη. Είναι γνωστό πως όλο αυτό το διάστημα, το Ισραήλ, έχει την πρωτοπορία ως προς τα περιοριστικά μέτρα αλλά και ως προς τον εμβολιασμό.

Το Ισραήλ ήταν στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής εμβολιασμού για ενήλικες και εφήβους, τους τελευταίους μήνες και πρωτοστάτησε επίσης στη χρήση ενισχυτικών δόσεων. Εκεί που πάει πρώτα το Ισραήλ, θα ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες αργότερα, προσφέροντάς μας έτσι μια εικόνα για το μέλλον.

Στα τέλη Ιουλίου, η χώρα άρχισε να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε άτομα άνω των 60 ετών. Από τα τέλη Αυγούστου, τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε άνω των 16 ετών, πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Τώρα, ένα άτομο δεν θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο στο Ισραήλ έως ότου λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου από την στιγμή βέβαια που είναι διαθέσιμη για την ηλικιακή του κατηγορία.αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN.

Περισσότερο από τρεις μήνες μετά, οι Ισραηλινοί υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Οι ενισχυτικές δόσεις βοήθησαν στην πτώση του τέταρτου κύματος του ιού που σάρωσε τη χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στο αποκορύφωμά του, αυτό το κύμα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 8.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα και περισσότερους από 500 διασωληνωμένους σε σοβαρή κατάσταση. Ο τρέχων μέσος όρος των επτά ημερών κυμαίνεται μεταξύ 450 και 500 κρουσμάτων την ημέρα και υπάρχουν 129 άτομα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση με τον ιό.

Τα δεδομένα δείχνουν έντονες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει την τρίτη δόση με όσους δεν την έχουν κάνει. Πολλές ημέρες τον περασμένο μήνα, πάνω από το 75% των θετικών κρουσμάτων ήταν μεταξύ των μη εμβολιασμένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο: Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν τον Οκτώβριο το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου ήταν πενταπλάσιο από εκείνους που έκαναν τρεις δόσεις.

Και παρόλο που ο όγκος των κρουσμάτων έχει μειωθεί συνολικά από τότε, οι διαφορές παραμένουν: Την Κυριακή, υπήρχαν τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις σε σύγκριση με αυτούς που θεωρήθηκαν πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, σύμφωνα με στο υπουργείο Υγείας.
Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, ανέφερε αυτά τα δεδομένα ως λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι σύντομα θα συνιστάται σε όλους να λαμβάνουν αναμνηστική δόση.

«Αν κοιτάξετε αυστηρά τα δεδομένα από το Ισραήλ, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι διαφορές στην εξασθένηση της ανοσίας είναι πολύ πιο έντονες στους ηλικιωμένους, αλλά είναι γενικά», είπε ο Fauci στο NBC την περασμένη εβδομάδα. Το μάθημα από το Ισραήλ είναι αυτό που παίρνουν όλο και περισσότερα έθνη, ιδίως καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ανησυχητικά επίπεδα σε μέρη της Ευρώπης.

Η Γερμανία συνιστά μια τρίτη δόση του εμβολίου για όλους ηλικίας άνω των 18 ετών και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ενισχυτικά είναι διαθέσιμα σε όλους άνω των 40 ετών από αυτήν την εβδομάδα.Στη Γαλλία, η ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις εκτοξεύτηκε όταν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα απαιτηθεί μια τρίτη δόση για να επικυρωθεί εκ νέου το «pass sanitaire», ή πάσο υγείας, το οποίο απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για την είσοδο σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενισχυτές είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι για όλους άνω των 18 ετών.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας λένε ότι η ανάπτυξη ενισχυτικών εμβόλων σε πολλά δυτικά έθνη υπογραμμίζει την ανισότητα της ανάπτυξης εμβολίων σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 88% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το 80% έχει κάνει δύο δόσεις και το 26% έχει ήδη κάνει την τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της 20ης Νοεμβρίου.
Αντίθετα, μόνο το 10% των ανθρώπων στις αφρικανικές χώρες έχουν λάβει μια πρώτη δόση, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Our World In Data. Μόνο το 7% της Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο, δείχνουν τα στοιχεία.

Φόβοι για το πέμπτο κύμα

Αλλά τα νέα από το Ισραήλ δεν είναι όλα καλά. Αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο, η μείωση έχει σταματήσει. Και, ακόμη πιο ανησυχητικόείναι το γεγονός πως ο αριθμός μετάδοσης (το γνωστό R) είναι και πάλι πάνω από τη μονάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ένα ανησυχητικό σημάδι ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται ξανά.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας, όπως ο καθηγητής Eran Segal από το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ, λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η χώρα εισέρχεται σε ένα πέμπτο κύμα του ιού. Ωστόσο, επισημαίνουν το γεγονός ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου δεν έχουν επιστρέψει για την αναμνηστική τους δόση.

Πολλές από τις νέες μολύνσεις στο Ισραήλ είναι μεταξύ παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους υγείας. Μια εκστρατεία για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας ξεκίνησε τη Δευτέρα.