Iσραήλ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει τις καταγγελίες για το Pegasus

Iσραήλ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει τις καταγγελίες για το Pegasus

Η Ισραηλινή κυβέρνηση θα συστήσει μια διυπουργική ομάδα για να «εξετάσει» τους ισχυρισμούς ότι που αφορούν λογισμικό κατασκοπίας της εταιρείας NSO το οποίο φέρεται να συνδέεται με σκάνδαλο υποκλοπών και κατασκοπείας, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης επανεξέταση των εξαγωγών.

Η ομάδα θα διευθύνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο απάντα μόνο στον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπενέτ και διαθέτει ευρύτερους τομείς εμπειρογνωμοσύνης από το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιβλέπει τις εξαγωγές λογισμικού Pegasus του Ομίλου NSO, ανέφερε η πηγή του πρακτορείου Reuters.

Η πηγή, η οποία έχει από πρώτο χέρι γνώση της ισραηλινής ομάδας, ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, θεωρεί «αμφίβολο» ότι θα τεθούν περιορισμοί στις εξαγωγές του Pegasus. Η πηγή μάλιστα ανέφερε «Ο στόχος είναι να ανακαλύψουμε τι συνέβη, να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα και να πάρουμε μαθήματα».

«Γνωρίζουμε τα δημοσιέματα σχετικά με τη χρήση συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε ορισμένες ισραηλινές εταιρείες», δήλωσε ο Γκαντζ σε ομιλία του στο Cyber Week στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Ομίλου NSO. «Το Ισραήλ, ως φιλελεύθερη Δυτική δημοκρατία, ελέγχει τις εξαγωγές προϊόντων στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με τον νόμο».

Την Τετάρτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή σειράς ερευνών για την υπόθεση spyware Pegasus. Αυτό γιατί, οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε την Τρίτη ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος, που έχει έδρα στο Παρίσι, ο Forbidden Stories.

«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία. «Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.