Ισραήλ: Το 97% των πρόσφατων θανάτων ήταν άνθρωποι που δεν είχαν εμβολιασθεί

Ισραήλ: Το 97% των πρόσφατων θανάτων ήταν άνθρωποι που δεν είχαν εμβολιασθεί

Περισσότερο από το 97% των θανάτων από Covid στο Ισραήλ, τον τελευταίο μήνα, ήταν άνθρωποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Περίπου το 38% του ισραηλινού πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Όμως οι στόχοι της κυβέρνησης για την επίτευξη κάλυψης 50% και την επαναλειτουργία της οικονομίας τον ερχόμενο μήνα αμφισβητούνται, καθώς ο καθημερινός ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους. «Θέλω να σας γνωστοποιήσω ένα δυσάρεστο γεγονός: τον περασμένο μήνα - τις τελευταίες 30 ημέρες - 1.536 άνθρωποι πέθαναν (από Covid-19) στο κράτος του Ισραήλ. Περισσότεροι από 97% απ' αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί. Λιγότεροι από 3% είχαν εμβολιαστεί», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η εκστρατεία εμβολιασμού άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου και επικεντρώθηκε στους Ισραηλινούς ηλικίας άνω των 60 ετών και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου. Το Ισραήλ έχει έκτοτε μειώσει την ηλικία εμβολιασμού στα 16 έτη, όμως οι πιο νέοι πολίτες προσέρχονται λιγότερο να εμβολιαστούν καθώς εμφανίζουν σπανιότερα επικίνδυνες επιπλοκές από τον κορονοϊό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης πως μερικοί αλλάζουν γνώμη εξαιτίας φημών για εν δυνάμει μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τα εμβόλια.