ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1992η
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Ισραήλ: Στο επίκεντρο η δίκη Νετανιάχου και οι συζητήσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ισραήλ: Στο επίκεντρο η δίκη Νετανιάχου και οι συζητήσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Αρχίζει εκ νέου σήμερα η δίκη για διαφθορά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την ώρα που ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για τον ορισμό του υποψηφίου που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου θα εμφανιστεί για τρίτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, από την έναρξη της υπόθεσης του για την εναρκτήρια αγόρευση του  εισαγγελέα.  

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διακηρύσσει την αθωότητά του και καταγγέλλει μια συνωμοσία που εξυφάνθηκε εναντίον του από τη δικαιοσύνη.

Προς το παρόν η δίκη του δεν απειλεί τις φιλοδοξίες του Νετανιάχου, καθώς δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί παρά μόνο σε περίπτωση οριστικής καταδίκης του και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ρίβλιν ξεκινά τις διήμερες συζητήσεις με εκπροσώπους  δεκατριών των κομμάτων που μπήκαν στη Κνεσέτ μετά τις πρόσφατες εκλογές για να αποφασίσει σε ποιόν θα δώσει πρώτα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Το Λικούντ, του Νετανιάχου, κέρδισε τις περισσότερες έδρες μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες σε λιγότερο από δύο χρόνια-- 30 σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Παρόλα αυτά, ούτε ο συνασπισμός κομμάτων υπό τον Νετανιάχου συγκεντρώνει τις 61 έδρες που χρειάζεται για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση ούτε η αντίπαλη πλευρά η οποία δεν έχει κοινό υποψήφιο, όπως μέχρι πρότινος με τον Μπένι Γκαντς.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ και το κόμμα του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) έχουν κερδίσει 17 έδρες. Όμως θα χρειαστεί να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Γκίντεον Σάαρ, πρώην συντηρητικό υπουργό του Νετανιάχου, και τον Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς και πρώην σύμμαχο του πρωθυπουργού, αλλά και άλλα κεντρώα και αριστερά κόμματα για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών.

Συνήθως ο πρόεδρος του Ισραήλ ζητεί από τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε 28 ημέρες, χρονικό διάστημα που μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες.

Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές, παρατείνοντας την πολίτικη κρίση στο Ισραήλ.