Ισραήλ: Πρωτιά για το Λικούντ του Νετανιάχου δίνουν τα Exit Poll- Ζητούμενο η πλειοψηφία στη Βουλή

Ισραήλ: Πρωτιά για το Λικούντ του Νετανιάχου δίνουν τα Exit Poll- Ζητούμενο η πλειοψηφία στη Βουλή

Την πρωτιά του κόμματος Λικούντ του  Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαιώνουν τα exit poll μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στο Ισραήλ, με μοναδικό ζητούμενο αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 61 έδρες για την αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα, το exit poll του Καναλιού 11 δίνει 31 έδρες στο Λικούντ και 18 στο Γες Ατιντ του βασικού αντιπάλου του πρωθυπουργού και πρώην Υπουργού Γαϊρ Λαπιντ. Σε όρους κοινοβουλευτικών μπλοκ το στρατοπέδο Νετανιάχου έχει 54 έδρες και ενδεχομένως 61, αν μετέχει στον συνασπισμό το κόμμα του Ναφταλι Μπένετ. Την ίδια ώρα το στρατόπεδο κατά του Νετανιάχου συγκεντρώνει 58-59 έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη εικόνα δίνουν και τα exit polls των Καναλιών 12 και 13 τα οποία εκτιμούν ότι το Λικούντ θα κινηθεί στις 30-33 έδρες και 53-55 ως συνασπισμός κομμάτων.

Με φόντο τα παραπάνω, το κόμμα Yamina του Ναφταλι Μπένετ το οποίο αποσπά 7-9 έδρες, αναδεικνύεται, όπως αναμενόταν, ο τελικός ρυθμιστής των εκλογών. Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπένετ δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, εμφανιζόμενος επικριτικός προς την διακυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά προσκείμενος σε αυτόν ιδεολογικά.

Νωρίτερα περίπου 6,3 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν σε 10.000 εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ (ισραηλινής Βουλής)  για τέταρτη φορά στις κάλπες σε διάστημα δύο ετών με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Εκλογών Ορλί Άντας να ανακοινώνει ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων άγγιζε το 60,9% έως τις 8 μ.μ, ποσοστό κατά 4,7% χαμηλότερο από τις τελευταίες εκλογές και το χαμηλότερο από το 2009.

Με δεδομένη την κατακερματισμένη κατάσταση της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το οριστικό συμπέρασμα. Το εκλογικό όριο είναι στο 3.25%, και συνήθως στην βουλή του Ισραήλ μπαίνουν 10-14 κόμματα. Ως εκ τούτου, η συγκρότηση συμμαχίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει ποτέ περισσότερες από τις μισές από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ. 

Οποίο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόιβεν Ριβλίν, μέσα σε μια εβδομάδα, με χρονικό ορίζοντα 45 ημερών για τα «τελικά παζάρια».