Ισραήλ: Πρωτιά για το Λικούντ με πιθανότερο σενάριο το πολιτικό αδιέξοδο

Ισραήλ: Πρωτιά για το Λικούντ με πιθανότερο σενάριο το πολιτικό αδιέξοδο

Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων μετά τις εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ, ο συνασπισμός κομμάτων υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν εξασφάλιζε τις απαραίτητες 61 έδρες για την πλειοψηφία στην Κνέσετ, παρότι το κόμμα Λικούντ παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο συνασπισμός υπό τον σημερινό πρωθυπουργό εξασφαλίζει συνολικά 52-53 έδρες και 59, αν προστεθεί το κόμμα του Ναφταλι Μπένετ, ο οποίος δεν έχει μεν ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει αλλά θεωρείται θετικά διακείμενος προς τον Νετανιάχου. Να σημειωθεί ότι το Λικούντ αποσπά 30-31 έδρες.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση, αποτελούμενη από αριστερά, κεντρώα και συντηρητικά κόμματα τα οποία όμως δεν έχουν κοινή ατζέντα ούτε κάποιον κοινό υποψήφιο εξασφαλίζει 59 έδρες. Ο Γκίντεον Σααρ πρώην στέλεχος του Λικούντ, ο οποίος δημιούργησε ένα νέο κόμμα πριν τις εκλογές, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα του Γιαρ Λαπιντ το οποίο ήρθε δεύτερο με 17 έδρες. 

Ρυθμιστικό ρόλο έχει αποκτήσει το κόμμα της Αραβικής Λίστας, του Μανσούρ Αμπάς το οποίο αναπάντεχα εισέρχεται στη Κνεσέτ και το οποίο δεν έχειανακοινώσει μέχρι χθες εάν θα στηρίξει μία από τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις. Όλα μπορεί, όμως, να ανατραπούν, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από τις τέταρτες εκλογές σε δύο χρόνια και η οξεία πόλωση της ισραηλινής κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα, καθιστούν πιθανή νέα –πέμπτη κατά σειράν– προσφυγή στις κάλπες.

AP Photo/Maya Alleruzzo