Ισραήλ: Πλήγμα για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπένετ σε ψηφοφορία στη Βουλή

Ισραήλ: Πλήγμα για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπένετ σε ψηφοφορία στη Βουλή

Η αντιπολίτευση στο Ισραήλ επέφερε αργά χθες Δευτέρα πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των ψήφων κατά ενός νομοσχεδίου του το οποίο προβλέπει την παράταση της ισχύος των ισραηλινών νόμων στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νόμος αυτός, που ισχύει από το 1967 όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και προβλέπει ότι οι Εβραίοι έποικοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που ζουν στο Ισραήλ, εγκρίνεται αυτόματα από την Κνεσέτ κάθε πέντε χρόνια.

Όμως χθες το βράδυ δύο μέλη του ετερόκλιτου κυβερνητικού συνασπισμού --ένας βουλευτής του αραβικού κόμματος Ράαμ και μία βουλευτίνα του αριστερού Meretz-- ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου στην πρώτη ανάγνωση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση Μπένετ.

Η αντιπολίτευση, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο απλώς και μόνο για να δείξει ότι αψηφά την κυβέρνηση, συγκέντρωσε 58 ψήφους, έναντι 52 που συγκέντρωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος πρόσφατα έχασε την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Στην περίπτωση που «ο νόμος για την Ιουδαία- Σαμάρια» (το όνομα του Ισραήλ για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη) δεν εγκριθεί την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί που ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς εκεί δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ισραηλινούς πολίτες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να ψηφίζουν.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αναλυτές, η δεξιά αντιπολίτευση, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έγκριση του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως να αποδυναμώσει την κυβέρνηση Μπένετ, ο οποίος δηλώνει υπέρ της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών, δείχνοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να περάσει τον νόμο.

«Μπένετ, γύρνα σπίτι σου. Έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να στραφεί ξανά στα δεξιά», αντέδρασε σε σύντομο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, μετά την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ, συμπρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού, παραδέχθηκε «την ήττα» της κυβέρνησης, αν και πρόσθεσε ότι «θα επανέλθει δριμύτερη» για να «κερδίσει την επόμενη παρτίδα».