Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου - Ζητούμενο η πλειοψηφία

Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου - Ζητούμενο η πλειοψηφία

Το Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κόβει πρώτο το νήμα, όπως όλα δείχνουν, στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ με το μεγάλο ερώτημα πια να είναι η πλειοψηφία στη Βουλή για τοn σχηματισμό κυβέρνησης. 

Με σχεδόν 35% των ψήφων καταμετρημένο, το κόμμα του Νετανιάχου αποσπά 29% και 36 έδρες, την ώρα που το Μπλε Άσπρο του Μπένι Γκαντς συγκεντρώνει 23% και 28 έδρες. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα και τα ποσοστά αυτά, τότε θα πρόκειται για ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα με δεδομένο ότι πολλοί πριν τις εκλογές, προεξοφλούσαν ήττα του Νετανιάχου. 

Αυτή «είναι η σημαντικότερη νίκη της ζωής μου», είπε ο Νετανιάχου στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, μετά την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, έπειτα από δύο διαδικασίες στις οποίες δεν κατάφερε να πάρει διαφορά από τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε τις ψηφοφορίες και να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των ισραηλινών πολιτών, είναι καιρός να ενωθούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που γιόρτασε πρόωρα το αποτέλεσμα με ένα φιλί στη σύζυγό του.

Καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται το ζητούμενο πια είναι το αν ο Νετανιάχου πλησιάσει ή ενδεχομένως πιάσει το όριο των 61 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας. 

Ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται να έχει εκ νέου το κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Άμυνας και πρώην στενού συμμάχου του Νετανιάχου, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν το οποίο υπολογίζεται ανάμεσα στις 6-8 έδρες και μένει να φανεί αν τελικά θα μετέχει σε μια κυβέρνηση υπό το Λικούντ.

Οι εκλογές του Ισραήλ σημαδεύτηκαν από την υψηλότερη συμμετοχή ψηφοφόρων από το 1999 με τουλάχιστον 66% του εκλογικού σώματος να μετέχει στη διαδικασία.

AP Photo/Oded Balilty