Ισραήλ: Μειοψηφία στην Κνεσέτ η κυβέρνηση συνασπισμού - Παραιτήθηκε βουλευτής

Ισραήλ: Μειοψηφία στην Κνεσέτ η κυβέρνηση συνασπισμού - Παραιτήθηκε βουλευτής

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ κατέστη μειοψηφία στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, καθώς μία βουλευτής αραβικής καταγωγής από το αριστερό κόμμα Meretz παραιτήθηκε, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ με πιο επισφαλή έλεγχο της εξουσίας.

Σύμφωνα με το Reuters η παραίτηση της Ghaida Rinawie Zoabi αφήνει τον Ν. Μπένετ να ελέγχει τις 59 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό επικαλέστηκε ιδεολογικές διαφορές. Σε αυτό το πλαίσιο η αντιπολίτευση θα μπορούσε να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την αποχώρησή της υποβάλλοντας πρόταση την Τετάρτη για διάλυση της κυβέρνησης και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Όπως αναφέρει το Reuters, στην επιστολή της η Zoabi αναφέρθηκε σε κλιμάκωση της βίας σε ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ καθώς και σε τακτικές της ισραηλινής αστυνομίας στην κηδεία ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να υποστηρίζω την ύπαρξη ενός συνασπισμού που παρενοχλεί επαίσχυντα την κοινωνία από την οποία προέρχομαι», ανέφερε στην επιστολή της που κυκλοφόρησε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η ψηφοφορία για τη διάλυση της κυβέρνησης μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον του αραβικού κοινού που αποτελεί περίπου το 21% του ισραηλινού πληθυσμού.

«Δεν τρέφω αυταπάτες. Ξέρω ότι αυτός ο συνασπισμός μπορεί να είναι η πιο λογική επιλογή - συμπεριλαμβανομένου του αραβικού κοινού», είπε στο Channel 12 TV. 

Ο Μπένετ ηγείται ενός συνασπισμού αριστερών, κεντρώων, δεξιών και αραβικών κομμάτων που ορκίστηκε πριν από ένα χρόνο, τερματίζοντας το ρεκόρ 12ετούς θητείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργός.

Απώλεσε τη μικρή πλειοψηφία του τον περασμένο μήνα όταν ένας βουλευτής από το δεξιό κόμμα του Μπένετ παραιτήθηκε από τον συνασπισμό.