Ισραήλ: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Μπένετ - Παραιτήθηκε βουλευτής του συνασπισμού

Ισραήλ: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Μπένετ - Παραιτήθηκε βουλευτής του συνασπισμού

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την παραίτηση βουλευτού του κόμματός του, αφήνοντας την κυβέρνηση με πιο επισφαλή έλεγχο της εξουσίας, αλλά χωρίς άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης, σύμφωνα με το Reuters. Η παραίτηση της Ιντίτ Σίλμαν, κίνηση στην οποία προέβη για ιδεολογικούς λόγους - όπως ανέφερε - λόγους, αφήνει την κυβέρνηση Μπένετ με τον έλεγχο 60 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με το Reuters, καθώς η ισραηλινή βουλή βρίσκεται σε εαρινές διακοπές, απεφεύχθη το ενδεχόμενο για ενδεχόμενη κατάθεση πρόταση δυσπιστίας. Εγκαταλείποντας τη θέση της ως πρόεδρος του συνασπισμού της Κνεσέτ στο όνομα της διατήρησης της «εβραϊκής ταυτότητας του κράτους του Ισραήλ», η Σίλμαν κατάφερε πλήγμα στις προσπάθειες του Μπένετ να διατηρήσει μια σπάνια συμμαχία φιλελεύθερων και Αράβων βουλευτών που επέλεξαν να ενταχθούν στην κυβέρνησή του.

Ο εν λόγω συνσπασιμός έδωσε την εξουσία στον Μπένετ, τερματίζοντας 12 διακυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου στην εξουσία. Ο Νετανιάχου καλωσόρισε τη Σίλμαν «πίσω στην πατρίδα της στο εθνικιστικό στρατόπεδο» και προέτρεψε τα μέλη του συνασπισμού με παρόμοια σκέψη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο Μπένετ δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο. Η Σίλμαν, Ορθόδοξη Εβραία, συγκρούστηκε επίσης με τον υπουργό Υγείας για το εάν τα ισραηλινά νοσοκομεία θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρούς κανονισμούς kosher κατά τη διάρκεια των ερχόμενων εορτών του Πάσχα. 

Σε δήλωσή της, η Σίλμαν εξέφρασε την ελπίδα για τη δημιουργία μιας δεξιάς κυβέρνησης «ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της σημερινής Κνεσέτ».