Ισραήλ: Καλεί τους πολίτες του να αποφεύγουν την Κωνσταντινούπολη λόγω ιρανικών απειλών

Ισραήλ: Καλεί τους πολίτες του να αποφεύγουν την Κωνσταντινούπολη λόγω ιρανικών απειλών

Το Ισραήλ προέτρεψε τους πολίτες του τη Δευτέρα να αποφεύγουν την Κωνσταντινούπολη ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εάν βρίσκονται ήδη εκεί. Από τις 30/05, το Τελ Αβίβ είχε εκδώσει ανάλογη οδηγία λόγω απειλής από το Ιράν πως θα σκοτώσουν ή θα απαγάγουν Ισραηλινούς που παραθερίζουν εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιάιρ Λαπίντ είπε ότι μια «τεράστια προσπάθεια» των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ έσωσε «ζωές Ισραηλινών τις τελευταίες εβδομάδες» και ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για τη συμβολή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η Τουρκία συνέλαβε αρκετούς ύποπτους «πράκτορες» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Καλούμε τους Ισραηλινούς να μην πετάξουν στην Κωνσταντινούπολη - και αν δεν έχετε έναν ζωτικό λόγο, μην πετάξετε στην Τουρκία. Εάν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Λαπίντ σε τηλεοπτική του δήλωση.

«Αυτές οι τρομοκρατικές απειλές στοχεύουν τους Ισραηλινούς που παραθερίζουν. Επιλέγουν, με τυχαίο αλλά σκόπιμα τρόπο, Ισραηλινούς πολίτες με σκοπό να τους απαγάγουν ή να τους δολοφονήσουν» πρόσθεσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

«Θέλω, από εδώ, να μεταδώσω ένα μήνυμα και στους Ιρανούς. Όποιος βλάψει τους Ισραηλινούς δεν θα ξεφύγει. Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα τους φτάσει, όπου κι αν βρίσκονται» είπε ο Λαπίντ.

Η Τεχεράνη κατηγορεί για τη δολοφονία του Χασάν Σογιάντ Χοντάι, συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο τιμόνι του αυτοκινήτου του από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, στις 22 Μαΐου.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη, κατηγορώντας τον Χοντάι ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών σε όλο τον κόσμο.