Ισραήλ: Η ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας προσάρτησης εδαφών «δεν είναι ιερή»

Ισραήλ: Η ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας προσάρτησης εδαφών «δεν είναι ιερή»

Ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς δήλωσε σήμερα ότι η ημερομηνία-στόχος της 1ης Ιουλίου για την εκκίνηση συνομιλιών για την προτεινόμενη προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης «δεν είναι ιερή», όπως ανέφερε στο Reuters πηγή από το κόμμα του Γκαντς.

Τα σχόλια αυτά, που σύμφωνα με την πηγή έγιναν στη διάρκεια συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη Ντέιβιντ Φρίντμαν και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Άβι Μπέρκοβιτς, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί τη συμφωνία του Γκαντς για το σχέδιο, που περιλαμβάνει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης.

Καθώς όμως οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στο σχέδιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Γκαντς συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο την 1η Ιουλίου.

Ο Γκαντς έδειξε να προτιμά, προς στιγμήν, να ασχοληθεί το Ισραήλ με την αντιμετώπιση των οικονομικών ζημιών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε η πηγή που επικαλείται το Reuters.

Χαιρετίζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ ως «ιστορική κίνηση», ο Γκαντς, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στους εκπροσώπους των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να προχωρήσει «με στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή καθώς και μαζί με τους Παλαιστίνιους, και θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία που θα ωφελεί όλα τα μέρη».