Ισραήλ: Επιβεβαιώνονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις με Λίβανο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Ισραήλ: Επιβεβαιώνονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις με Λίβανο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο, τις πρώτες σε 30 χρόνια, με αμερικανική μεσολάβηση στο θέμα των αμφισβητούμενων θαλασσίων συνόρων.

Οι «απευθείας συνομιλίες» θα διεξαχθούν μετά την εβραϊκή γιορτή του Σουκότ, που τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου, σε βάση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul) στη Νακούρα, στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.

Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίλ Μπέρι ο οποίος είπε «Είμαστε σε επαφές και κοντά σε μια συμφωνία για το θέμα αυτό. Όμως δεν είναι η τελική συμφωνία, έχουμε ένα πλαίσιο».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, «έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων για όλους τους λαούς της περιοχής», διευκρίνισε.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, έπειτα από δύο χρόνια έμμεσων επαφών με τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την «ιστορική» συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την έναρξη συνομιλιών σε σχέση με τα αμφισβητούμενα σύνορά τους, η οποία επιτεύχθηκε «υπό την αιγίδα των ΗΠΑ».

Ισραήλ και ο Λίβανος βρίσκονται τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, και τα κοινά σύνορά τους, που περιπολούνται στην πλευρά του Λιβάνου από τη δύναμη του ΟΗΕ, παραμένουν το θέατρο σποραδικών περιστατικών.

Πέρυσι, οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έφεραν στη μνήμη, την ιστορία μιας ημέρας, το φάντασμα του πολέμου του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές επιδρομές σε αυτήν τη χώρα, στοχεύοντας συγκεκριμένα μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.