7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Ισραήλ: Δεν συνιστάται η τρίτη δόση εμβολίου σε καρκινοπαθείς

Ισραήλ: Δεν συνιστάται η τρίτη δόση εμβολίου σε καρκινοπαθείς
Φωτογραφία αρχείου
AP Images

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν εντάσσονται τελικά στον κατάλογο των ευάλωτων ατόμων που μπορούν να κάνουν
τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αντίθετα με όσα οι αρχές είχαν δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας.

Η τρίτη δόση του εμβολίου άρχισε να χορηγείται τη Δευτέρα σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων ορισμένοι καρκινοπαθείς, θεωρώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά «να μην αναπτύξουν ικανοποιητικό επίπεδο αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις».

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας υπαναχώρησε τελικά στην απόφασή του, λέγοντας ότι μετά τη μελέτη των δεδομένων εκατοντάδων ασθενών από ογκολογικά τμήματα «δεν συνιστάται σε αυτό το στάδιο να εμβολιαστούν» μια τρίτη φορά οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, στα μέσα Δεκεμβρίου, μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού χάρη στη συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer που προμήθευσε γρήγορα εκατομμύρια δόσεις τη χώρα με αντάλλαγμα την παροχή δεδομένων για τις επιδράσεις του εμβολίου που ανέπτυξε με την εταιρία BioNTech.

Τα δύο εργαστήρια ανακοίνωσαν στις 8 Ιουλίου ότι θέλουν σύντομα να ζητήσουν την άδεια για την χορήγηση τρίτης δόσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ωστόσο ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να γνωρίζουν αν μια νέα δόση είναι πραγματικά απαραίτητη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την πιθανότητα η γενίκευση μιας τρίτης δόσης να γίνει σε βάρος χωρών των οποίων οι πολίτες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ