7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ισραήλ - Αίγυπτος: Συναντήσεις για την τήρηση της εκεχειρίας με τη Χαμάς

Ισραήλ - Αίγυπτος: Συναντήσεις για την τήρηση της εκεχειρίας με τη Χαμάς
APimages

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε δεκτό τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι μετέβη στο Κάιρο, με στόχο να εδραιωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν από μία εβδομάδα, με την οποία τερματίστηκαν οι χειρότερες εχθροπραξίες εδώ και χρόνια.

Η Αίγυπτος βοήθησε στην επίτευξη της εκεχειρίας, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 21 Μαΐου και εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλους περιφερειακούς εταίρους προκειμένου να επεκταθεί σε μια μονιμότερη κατάπαυση του πυρός.

Ο Νετανιάχου είπε ότι στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Αμπάς Καμέλ στην Ιερουσαλήμ βρέθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τρόποι να αποτραπεί η Χαμάς από το να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια προς τους αμάχους προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητές της.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Ασκενάζι στο Κάιρο ήταν η πρώτη Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο εδώ και 13 χρόνια.

Πριν αναχωρήσει για το Κάιρο, ο Ασκενάζι δήλωσε πως θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό Σάμεχ Σούκρι του «την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης εκεχειρίας με τη Χαμάς», μαζί με τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ