Ισπανία: Το Open Arms έλαβε άδεια απόπλου, αλλά δεν θα μπορεί να διασώζει μετανάστες

Ισπανία: Το Open Arms έλαβε άδεια απόπλου, αλλά δεν θα μπορεί να διασώζει μετανάστες

Το ανθρωπιστικό πλοίο Open Arms έλαβε σήμερα άδεια από την ισπανική κυβέρνηση για να αποπλεύσει από το λιμάνι της Βαρκελώνης, όπου παρέμενε ακινητοποιημένο επί τρεις μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να διασώζει μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, ανακοίνωσε η ΜΚΟ.

«Το Open Arms έχει άδεια πλεύσης προς τη Σάμο και τη Λέσβο προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό», ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η ΜΚΟ Proactiva Open Arms.

«Έπειτα από 100 μέρες αποκλεισμού στο λιμάνι, θα αποπλεύσει αλλά χωρίς άδεια να εισέλθει στη ζώνη SAR της κεντρικής Μεσογείου», την κύρια ζώνη έρευνας και διάσωσης μεταναστών ανοικτά των ακτών της Λιβύης, πρόσθεσε η οργάνωση.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η ισπανική ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον αποκλεισμό από την ισπανική κυβέρνηση του πλοίου της στη Βαρκελώνη, ενώ ετοιμαζόταν να επαναλάβει τις ανθρωπιστικές αποστολές στη Μεσόγειο, όπου η Proactiva Open Arms δηλώνει ότι έχει διασώσει σχεδόν 60.000 ζωές από την ίδρυσή της το 2015.

Η κυβέρνηση είχε δικαιολογήσει τότε την απόφασή της λέγοντας πως το σκάφος παραβίαζε ορισμένους όρους των διεθνών κανόνων για τη διάσωση στη θάλασσα, καθώς η Ισπανία δεν είχε την αρμοδιότητα να επεμβαίνει ανοικτά της Λιβύης.

Οι χειρισμοί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ όσον αφορά το Open Arms καταδεικνύουν μια αλλαγή πλεύσης στη μεταναστευτική πολιτική της Ισπανίας, καθώς, λίγο μετά την άνοδό της στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην Ευρώπη ανοίγοντας το λιμάνι της Βαλένθια (ανατολικά) στο Aquarius το οποίο μετέφερε τουλάχιστον 600 μετανάστες, μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να τους δεχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ