Ισπανία: «θύμα» του κορονοϊού το Πάσχα των Καθολικών - Μέτρα στις εκκλησίες

Ισπανία: «θύμα» του κορονοϊού το Πάσχα των Καθολικών - Μέτρα στις εκκλησίες

Το ισπανικό πασχαλινό έθιμο κατά το οποίο οι Καθολικοί συρρέουν μαζικά για να φιλήσουν τα αγάλματα του Ιησού και της Παναγίας έπεσε «θύμα» του νέου κορονοϊού, καθώς οι εκκλησίες κάλεσαν τους πιστούς να μην τα αγγίζουν, ούτε φυσικά να τα φιλούν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» και να αποφεύγει τελετουργίες που θα διευκόλυναν την περαιτέρω εξάπλωση του Covid-19, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι στην Ισπανία, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 365.

Στη Μαδρίτη, όπου εντοπίζονται 137 κρούσματα, ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην φιλούν, ούτε να αγγίζουν τα πόδια του αγάλματος του Ιησού του Μεδιναθέλι του 17ου αιώνα. Οι πιστοί κατά παράδοση ξεκινούν τις προετοιμασίες για το Πάσχα την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου, φιλώντας τα πόδια του αγάλματος.

Αφίσες που αναρτήθηκαν στη Βασιλική του Ιησού του Μεδιναθέλι υπενθυμίζουν στους πιστούς τη συμβουλή αυτή. Οι πύλες της εκκλησίας άνοιξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, όμως μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν σχηματιστεί ουρές (όπως συνήθως) από κόσμο που περιμένει επί ώρες για να προσευχηθεί μπροστά στο άγαλμα.

Μια άλλη εκκλησία, στην πόλη Ρόντα, που αρχικά σκόπευε να τηρήσει την παράδοση, τελικά φρόντισε να διασφαλίσει ότι οι πιστοί δεν θα αγγίζουν το άγαλμα της Παρθένου. «Δεν πρέπει να μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά να αναζητούμε λύσεις», εξήγησε μια άλλη πιστή.

Πολλοί ανησυχούν ότι οι γιορτές του Πάσχα, μια περίοδος που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ισπανία, φέτος θα διαταραχθούν αν οι αρχές απαγορεύσουν προσωρινά τις συναθροίσεις, όπως έγινε στη γειτονική Γαλλία.