7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Ισπανία: Συνελήφθησαν 20 διακινητές μεταναστών - ΕΕ: Άνοδο του trafficking λόγω πανδημίας

Ισπανία: Συνελήφθησαν 20 διακινητές μεταναστών - ΕΕ: Άνοδο του trafficking λόγω πανδημίας

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 20 άτομα που συμμετείχαν σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών με πλοιάρια από το Μάγρεμπ στην Ισπανία, ένα δίκτυο που θεωρείται ότι ευθύνεται για ένα ναυάγιο τον Φεβρουάριο στο οποίο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα θύματά τους ήταν κυρίως ανήλικοι Μαροκινοί τους οποίους πλησίαζαν στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στις βόρειες ακτές του Μαρόκου, μερικά χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Ισπανίας, επεσήμανε η αστυνομία.

Οι μετανάστες κατέβαλαν στους διακινητές κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ προκειμένου να μπουν 7 με 10 άτομα σε ένα πλοιάριο και να φτάσουν στην Ισπανία.

Τον Φεβρουάριο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο πλοίου που πιστεύεται ότι ανήκε στο δίκτυο αυτό.

Οι θάνατοι μεταναστών σε ναυάγια είναι συχνοί σε αυτή την περιοχή της δυτικής Μεσογείου, με 330 να πεθαίνουν το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τις αρχές του έτους και έως τα τέλη Μαρτίου περίπου 4.377 μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης, εκ των οποίων οι μισοί στα Κανάρια Νησιά, όπου από το 2019 παρατηρείται ραγδαία άνοδος των αφίξεων μεταναστών.

Εκμετάλλευση της πανδημίας

Οι διακινητές σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν την πανδημία του κορονοϊού για να εκμεταλλευθούν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ οι προσπάθειες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να υποστηριχθούν τα θύματά τους έχουν διακοπεί, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας covid-19 και οι οικονομικές της επιπτώσεις επιδείνωσαν τις προοπτικές των θυμάτων trafficking στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν ή να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και σε ξενώνες, ανέφερε η ίδια πηγή.

“Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν κάνει τα θύματα του trafficking ακόμη πιο ευάλωτα”, κατήγγειλε η Χέλγκα Γκάιερ επικεφαλής της ομάδας ειδικών κατά του traf

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ