Ισπανία – Σουηδία: το ματς της... φούσκας

Ισπανία – Σουηδία: το ματς της... φούσκας

Το Ισπανία – Σουηδία που διεξάγεται απόψε στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης είναι το ματς που δείχνει ξεκάθαρα τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στο EURO 2020. Αρχικά, ήταν να γίνει στο Μπιλμπάο, αλλά τελικά θα γίνει στην Ανδαλουσία (22:00, ANT1). Υποτίθεται πως οι ομάδες θα έφταναν καλά προετοιμασμένες στο ματς, μα ούτε αυτό συμβαίνει. Σε κάθε μια ανιχνεύθηκαν δύο κρούσματα της Covid-19. Στην Ισπανία, ο Σέρχιο Μπουσκέτς κι ο Ντιέγκο Γιορέντε. Στην Σουηδία, ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι κι ο Ματίας Σβάνμπεργκ. Το τί ακολούθησε στην συνέχεια προκάλεσε έξτρα πίεση στους ποδοσφαιριστές.

Τόσο στην Ισπανία όσο και στην Σουηδία όλοι μπήκαν σε απομόνωση και άρχισαν οι καθημερινοί έλεγχοι. Ο φόβος για νέα κρούσματα και εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της ομάδας ήταν μεγάλος. Οι Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες μην γνωρίζοντας πόσους και ποιους παίκτες θα έχουν διαθέσιμους για την πρεμιέρα του 5ου ομίλου δημιούργησαν μια παράλληλη «φούσκα» καλώντας παίκτες να δουλέψουν εκεί μήπως και χρειαστούν. Η «Λα Ρόχα» κάλεσε πρώτα έξι και μετά άλλους 11! Οι Σκανδιναβοί μισή ντουζίνα.

Οι Ισπανοί και οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές από εκεί που περνούσαν τις ώρες τους μαζί, πλέον έπρεπε να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Τέλος στις ομαδικές προπονήσεις, ο καθένας έτρωγε μόνος του και έκανε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης. Ηταν τέτοια ψυχολογική η επιβάρυνση υποστήριξε ο προπονητής Λουΐς Ενρίκε και τις πρώτες μέρες χρειάστηκε να παρέμβει ο ψυχολόγος που έχει στο τιμ του για να μπορέσει να ηρεμήσει τους ποδοσφαιριστές και να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. «Οι μέρες που ζήσαμε ήταν πολύ παράξενες, Ηταν πολύ δύσκολα», παραδέχθηκε ο επιθετικός Τζεράρ Μορένο.

Και μετά άρχισε ο χαμός με τα εμβόλια. Στην Ισπανία, περισσότερο. Παρόλο που λίγο καιρό πριν εμβολιάστηκαν οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, δεν έγινε καμία δημόσια συζήτηση. Αντίθετα, όταν προέκυψε το ζήτημα του εμβολιασμού της Εθνικής ομάδας (και το γιατί δεν έγινε νωρίτερα) μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό θέμα με παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και της αντιπολίτευσης. Τελικά, οι παίκτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer με μέλη του ισπανικού στρατού να επιβλέπουν τη διαδικασία. Στην Σουηδία, μόνο δύο παίκτες έχουν εμβολιαστεί. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάρκους Μπεργκ, κι ο μέσος Βίκτορ Κλάεσον. Αγωνίζονται και οι δύο στη ρωσική Κράσνονταρ. «Η UEFA θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει ισότητα μεταξύ των ομάδων σ' αυτό το ζήτημα. Θα έπρεπε να φροντίσει ώστε να εμβολιαστούν όλοι», είπε ο Κλάεσον. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, απάντησε: «δεν θα ήταν εφικτό από ηθικής και οργανωτικής άποψης μια και κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμού και έχουν προτεραιότητα άλλες ομάδες πληθυσμού».

Επειτα, είναι και το θέμα των οπαδών. Πριν μια εβδομάδα έγινε γνωστό πως χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ PCR για την είσοδο στο γήπεδο. Πριν τέσσερις μέρες οι τοπικές αρχές το πήραν πίσω. Πλέον, δεν χρειάζονται αποδεικτικά πως είναι Covid-free όσοι έχουν εισιτήριο. Στην Ανδαλουσία σκέφτονται πως έπαιξε ρόλο η αυξημένη παρουσία των Σουηδών. Θα βρίσκονται 3.000 στις εξέδρες (από τους συνολικά 16.000) και οι υπεύθυνοι εξήγησαν πως δεν αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Η περιοχή, δε, έχει ανοίξει και πάλι για τους τουρίστες, παρόλο που τα κρούσματα ξεπερνούν κατά πολύ τα 200 ανά 100.000 κατοίκους.