Ισπανία-Πορτογαλία: Ξεπέρασαν σε κάθε χώρα τα 20 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Ισπανία-Πορτογαλία: Ξεπέρασαν σε κάθε χώρα τα 20 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Οι υγειονομικές αρχές στην Πορτογαλία και την Ισπανία ανέφεραν την Παρασκευή, αντίστοιχα, εννέα και 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε χώρα πάνω από 20, τα υψηλότερα ποσοστά της επιδημίας μέχρι στιγμής.

Είκοσι τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον εντοπιστεί στην Πορτογαλία, ενώ έχουν αναφερθεί 21 κρούσματα και στην Ισπανία.

Άλλες 21 ύποπτες περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση στην Ισπανία, 19 στην περιοχή της Μαδρίτης, μία στους Κανάριους Νήσους και μία στην Ανδαλουσία, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους και δερματικά εξανθήματα. 

Αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία - όπου οι αρχές προσφέρουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους που μπορεί να έχουν εκτεθεί - και άλλα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

Η Ισπανία αξιολογεί διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, όπως αντιιικά και εμβόλια, αλλά μέχρι στιγμής όλα τα κρούσματα έχουν ήπια συμπτώματα και επομένως δεν απαιτείται ειδική ad hoc θεραπεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Τα κρούσματα της Πορτογαλίας παραμένουν υπό κλινική παρακολούθηση, αλλά κανένα δεν έχει νοσηλευτεί καθώς είναι όλα σταθερά, ανέφερε η αρμόδια υγειονομική αρχή.