Ισπανία: Κανένα αντάλλαγμα στην ΕΤΑ για τον προγραμματισμένο για αύριο αφοπλισμό

Ισπανία: Κανένα αντάλλαγμα στην ΕΤΑ για τον προγραμματισμένο για αύριο αφοπλισμό

Η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA δεν έχει «τίποτα να περιμένει» από την ισπανική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό της που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο (αύριο), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της συντηρητικής κυβέρνησης.

«Ας γνωρίζει η ETA πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση. Δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα, κανένα πολιτικό όφελος» από τον μονομερή αφοπλισμό της που ανακοινώθηκε για αύριο, δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, υπουργός Πολιτισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Mariano Rajoy.

«Ας αφοπλιστεί, ας διαλυθεί, ας ζητήσει συγγνώμη και [ας] βοηθήσει να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί», είπε ακόμη, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ισπανίας για την οργάνωση στη δράση της οποίας αποδίδονται 829 θάνατοι στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών ένοπλου αγώνα.

Η ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία στα βασκικά), ανέφερε σε επιστολή που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως η «ημέρα του αφοπλισμού» θα είναι το Σάββατο (αύριο), επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση του γάλλου βάσκου περιβαλλοντικού ακτιβιστή Τσετς Ετσεβερί και της περιφερειακής βασκικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον «αφοπλισμό», αυτός αναμένεται να συνίσταται στην παράδοση πληροφοριών στη γαλλική δικαιοσύνη για τον γεωεντοπισμό των αποθηκών όπλων της οργάνωσης.

Ιδρυθείσα το 1959, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του φρανκισμού, η ETA, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.

Αρνείτο μέχρι σήμερα τον μονομερή αφοπλισμό και τη διάλυσή της, που απαιτούσαν η Μαδρίτη και το Παρίσι. Ζητεί να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τα περίπου 360 μέλη της που παραμένουν φυλακισμένα στην Ισπανία και στη Γαλλία και αμνηστία για όσα ζουν στην παρανομία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 30 περίπου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ