Ισπανία: Η συρρίκνωση της οικονομίας πλησιάζει το 20% το β΄ τρίμηνο

Ισπανία: Η συρρίκνωση της οικονομίας πλησιάζει το 20% το β΄ τρίμηνο

Η χειμαζόμενη από την πανδημία του κορονοϊού οικονομία της Ισπανίας ίσως να έχει συρρικνωθεί κατά 20% σχεδόν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση που έχει καταγράφει ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Η πτώση του ισπανικού ΑΕΠ μοιάζει να επιταχύνθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο μέσος όρος της συρρίκνωσης θα βρίσκεται κάπου κοντά στο 20% από τρίμηνο σε τρίμηνο», αναφέρει η τριμηνιαία οικονομική έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Στην έκθεσή της, η τράπεζα αναφέρει ότι η πρόβλεψη για τη συνολική συρρίκνωση της οικονομίας μέσα στο 2020 κυμαίνεται μεταξύ 9% με 11,6%, χωρίς να αποκλείεται ακόμη βαθύτερη ύφεση, της τάξης του 15,1% σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού.

Την Τρίτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος δήλωσε ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο και, αν υλοποιηθεί το καλύτερο δυνατό σενάριο, θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη 16% κατά το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται συρρίκνωση 12,8% της ισπανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας.