Ισπανία: «Ασυγχώρητο λάθος» η απότομη άρση της καραντίνας λέει ο Σαντσέθ

Ισπανία: «Ασυγχώρητο λάθος» η απότομη άρση της καραντίνας λέει ο Σαντσέθ

Την εκτίμηση ότι η απότομη άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, θα ήταν «ασυγχώρητη», εξέφρασε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζητώντας παράλληλα από το κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα.

«Το να αγνοήσουμε τον κίνδυνο της πανδημίας και να τερματίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολύ γρήγορα θα ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος», τόνισε ο Σάντσεθ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων και τα παζάρια για να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες ψήφοι για να περάσει το μέτρο. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση Σάντσεθ κέρδισε τη στήριξη των Βάσκων του PNV, ενώ έχει ήδη πετύχει τη συμμαχία με τους Πολίτες (Ciudadanos) ήδη από το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας πάντως υποχωρήσεις.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία -πράγμα που έχει κάνει ήδη δύο φορές-, λέγοντας ότι τα μέτρα περιορισμού «δεν είναι πλέον αναγκαία» από τη στιγμή που ο κόσμος έχει αρχίσει να βγαίνει έξω. Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση Σάντσεθ για «πειραματισμούς» και ότι «προσπαθεί να κρατήσει τους Ισπανούς ομήρους» με «ανήθικο τρόπο».

Σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέτρεψε στην αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού να θέσει σε αυστηρό lockdown σχεδόν 47 εκατομμύρια Ισπανούς. Επρόκειτο για τα πιο αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν στον κόσμο, τα οποία μόλις πριν από λίγες μέρες άρχισαν να χαλαρώνουν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, καθώς η Ισπανία επιδιώκει να καταπολεμήσει έναν ιό που έχει έως σήμερα στοιχίσει 25.857 ζωές. Περισσότεροι από 220.000 πολίτες έχουν προσβληθεί.