Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021, πλεονάσματα και μόνιμες μειώσεις φόρων το 2022

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021, πλεονάσματα και μόνιμες μειώσεις φόρων το 2022

Να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία κάνοντας το πρώτο βήμα το 2021 θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με μέτρα στήριξης- έστω και προσωρινά- των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που θα οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης με στόχο ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους να βρει τη δημοσιονομική ισορροπία. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσδοκά ένας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το επόμενο έτος έτσι ώστε να μπορέσει να γυρίσει σε πλεονάσματα το 2022.  

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα για το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ ενώ για το 2021 αναφέρει ότι θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης με επαναφορά του ΑΕΠ αλλά και της "φυσικής τάσης" του Προϋπολογισμού για πλεονάσματα. Η επαναφορά εκτιμάται το 2022. Το 2021 θα έχει πιέσεις από το 2020 στο φόρο εισοδήματος και στόχος είναι η δημοσιονομική ισορροπία.

Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 5,1% τον επόμενο χρόνο, με βασικούς τροφοδότες την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο, πρόκειται για μία πρόβλεψη που δεν μπορεί να στηριχθεί σε επαρκείς αναλύσεις καθώς το βάθος της φετινής ύφεσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα που θα εξαρτηθεί σε σημαντικό από το ευρωπαϊκό πακέτο και πως θα διοχετευτεί στην ελληνική οικονομία. Επί της ουσίας το ζητούμενο είναι εάν το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.  Κατά πόσο θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά Covid περίοδο, ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν σημαντικό μέρος του σημερινού επενδυτικού κενού.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι  ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα δώσει  τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών Η ταχύτερη ανάπτυξη δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Αυτό που αφήνουν ανοιχτό από την κυβέρνηση είναι ότι εφόσον κυλήσουν με βάση τον προγραμματισμό το 2022 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει μόνιμη για όλους, ενώ θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι σήμερα πε΄ριπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι πληρώνουν την εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένα καταβάλλουν περί τα 1,2 δις. ευρώ στο δημόσιο. Επίσης από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σημαντικά και εν συνεχεία θα περάσει ως έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι εξαιρετικά πιθανό το 2022 να ολοκληρωθεί μία ακόμα εξαγγελία της κυβέρνησης που προέβλεπε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι στιγμής οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Ιούνιο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 και μόνο για το ΄τος αυτό θα μειωθούν κατά 3 επιπλέον μονάδες.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.