«Υφάρπαξαν» υπογραφές σε κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Σκοπίων

«Υφάρπαξαν» υπογραφές σε κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Σκοπίων

Σε κατηγορηματικές διαψεύσεις ότι έχουν υπογράψει κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησαν η Νένα Βενετσάνου η Λένα Αλκαίου και ο Κυριάκος Κατζουράκης. Καταγγέλλουν μάλιστα μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media, ότι εν αγνοία τους συμπεριελήφθησαν μεταξύ των 300 διανούμενων και καλλιτεχνών, οι οποίοι φέρονται να υιοθετούν με την υπογραφή τους το σχετικό κείμενο.

Στις αναρτήσεις τους καταγγέλλουν το γεγονός και είναι χαρακτηριστική η αναφορά της κ. Βενετσάνου η οποία αναρωτιέται πόσοι εκ των τριακοσίων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που εμφανίζονται στη σχετική λίστα το γνωρίζουν.

«Εμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει η κ. Βενετσάνου και συνεχίζει «Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποιά σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό. Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθειά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι'' αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές».

«Ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου στο σχετικό έγγραφο τονίζει από την πλευρά της, η Λένα Αλκαίου ξεκαθαρίζοντας ότι «Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα. Τη στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μέσα από το τραγούδι και τον πολιτισμό».

Ο εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης, επίσης μέσω του λογαριασμού του στο facebook καταγγέλλει ότι έλαβε το κείμενο στο mail του αλλά ουδέποτε υπέγραψε ή δήλωσε πως αποδέχεται να εμφανισθεί μεταξύ των προσώπων που το αποδέχονται και το υιοθετούν.

Μάλιστα στην ανάρτησή του σημειώνει ότι το κείμενο «ήδη δημοσιεύθηκε σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η ζημιά έγινε» και ζητεί να γίνει διόρθωση έστω και εκ των υστέρων.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες αυτές αντιδράσεις αφορούν κείμενο που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, που φέρεται να έχει τις υπογραφές 300 και πλέον εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται πως «Είναι μια έντιμη Συμφωνία που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη» καθώς και ότι «διαλύεται η «γκρίζα ζώνη» που δημιουργούσε η μακροχρόνια εκκρεμότητα ενός «πρώην κράτους» και προσδιορίζονται με σαφήνεια και με διεθνή σφραγίδα τα όρια –πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά- ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την «Βόρεια Μακεδονία». Είναι ο μοναδικός τρόπος διαγραφής δια παντός των αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια».