«Στροφή» για την έρευνα στο Μάτι μετά τις αντιδράσεις - Διευκρινίσεις από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Στροφή» για την έρευνα στο Μάτι μετά τις αντιδράσεις - Διευκρινίσεις από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σε αναδίπλωση προχώρησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η παραγγελία της να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από μήνες.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η παραγγελία δεν είχε σκοπό να παγώσει τις έρευνες για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς, αλλά στόχευε απλά να καταστεί γνωστό στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, ότι υπάρχει και η έρευνα της Επιθεωρήτριας, Μαρίας Παπασπύρου και να τη λάβει υπόψη του.

Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε έγγραφο με το οποίο ορίζει ότι ο Ηλίας Ζαγοραίος θα παραμείνει για να ολοκληρώσει την έρευνα για το Μάτι, αν και θα παύσει να είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας στο τέλος του μήνα, καθώς ήδη έχουν διενεργηθεί εκλογές και έχει εκλεγεί ο αντικαταστάτης του.

Νωρίτερα σήμερα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αναπληρωτής του Κ. Καραγκούνης επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο για την αδιανόητη, όπως τη χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία, εντολή που έδωσε χθες η κ. Ξένη Δημητρίου να διακοπεί η έρευνα στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ζήτησε συνάντηση και με την κ. Δημητρίου, αλλά είναι εκτός Ελλάδος.

Η χθεσινή απόφαση προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων και αντιδράσεων, καθώς ουσιαστικά πάγωνε την ολοκλήρωση της έρευνας του εισαγγελέα Πρωτοδικών, που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και αφορά στην απόδοση ποινικών ευθυνών για την πυρκαγιά και την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. 

Εξάλλου, η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο δεδομένου ότι πληροφορίες έφεραν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο να είναι στο τελικό στάδιο της έρευνας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε κλητεύσεις συγκεκριμένων προσώπων ως υπόπτων.

Μάλιστα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, Αντώνης Φούσας, εξέφρασε μιλώντας στο Θέμα FM την έκπληξή του για την εξέλιξη, σημειώνοντας πως αν και δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με την παραγγελία της κ. Δημητρίου εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση είναι μη νόμιμη.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης αφορά τυχόν πειθαρχικά αδικήματα και δεν συνδέεται με τις ποινικές ευθύνες που αναζητεί η Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμα:

- Πυρκαγιά στο Μάτι: Αλλοίωση στοιχείων από την Π.Υ. για να κουκουλωθούν ευθύνες καταγγέλλει ο Α. Γκουρμπάτσης

- Παγώνει η εισαγγελική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι

- Ερωτήματα και αντιδράσεις για το πάγωμα της έρευνας για το Μάτι