«Διόρθωση συνόρων» με την Σερβία προτείνει ο πρόεδρος του Κοσόβου

«Διόρθωση συνόρων» με την Σερβία προτείνει ο πρόεδρος του Κοσόβου

«Διόρθωση» των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου πρότεινε εκ νέου ο κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει στα Βαλκάνια τυχόν εδαφική συμφωνία ανάμεσα στους δύο γείτονες.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Θάτσι υποστήριξε, σύμφωνα με το skai.gr, ότι τρεις Δήμοι στη νότια Σερβία όπου κατοικούν πρωτίστως Αλβανοί μπορούν να ενταχθούν στο Κόσοβο.

Υποστήριξε ωστόσο εκ νέου πως οι προτάσεις του δεν προβλέπουν διχοτόμηση του Κοσόβου ή ανταλλαγές εδαφών με το Βελιγράδι, ούτε ότι θα δοθεί πλήρης αυτονομία στην σερβική μειονότητα που κατοικεί στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«[Προτείνω] διόρθωση στα σύνορα και αναγνώριση και συμμετοχή του Κοσόβου σε όλους τους διεθνείς μηχανισμούς», δήλωσε ο κ. Θάτσι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εν λόγω προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν κατά τις επαφές του κ. Θάτσι με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντρ Βούτσιτς, που είναι προγραμματισμένο να λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο κοσοβάρος πρόεδρος είπε πως η παρούσα φάση των διαβουλεύσεων με την Σερβία είναι «δύσκολη» αλλά «απαραίτητη» κι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για συμφωνία.

Σημειώνεται πως η Σερβία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών, έχοντας θέσει τις προτάσεις της σε απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Κόσοβο ήταν τμήμα της Σερβίας έως το 2008, όταν και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει διπλωματικά την απόσχιση, όμως η επίλυση της διαφοράς είναι προϋπόθεση για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.