«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων - Το χυτήριο, οι διάλογοι και το... Λας Βέγκας

«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων - Το χυτήριο, οι διάλογοι και το... Λας Βέγκας

Με τζίρο που ξεπερνούσε τις 400.000 ευρώ ημερησίως, 130 ενεχυροδανειστήρια και σκέψεις επάκτασης της παράνομης  δραστηριότητάς τους... στο Λας Βέγκας, οι σπείρες λαθρεμπορίας χρυσού που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ είχαν στήσει ένα δαιδαλώδες σύστημα για να πλουτίζουν εξαπατώντας τις αρχές.

Αρχηγικό στέλεχος της μιας από τις δύο οργανώσεις φέρεται να είναι o 51χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος Μυλωνάς, γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος, λειτουργώντας υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με τους συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια (συνολικά 130 καταστήματα) και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως στρατηγείο το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στην οδό Πατησίων και ως χυτήριο στο οποίο καθημερινά έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού, ένα κτίριο απέναντι από το Πολυτεχνείο προκειμένου να μην μπορούν να το παρακολουθούν οι αστυνομικοί.

 

Οι εγκέφαλοι χρηματοδοτούσαν καθημερινά τα υπόλοιπα μέλη ώστε να αγοράζουν το σύνολο σχεδόν του χρυσού που οι πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν στα καταστήματα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος τους ήταν προϊόντα εγκλήματος. Στη συνέχεια, προχωρούσαν στην τήξη και τη λαθρεμπορία του χρυσού με συνεχή και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία, κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα- Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ 

Κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν οι 63 συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

 

Κάθε πρωί ο φερόμενος ως επικεφαλής της σπείρας διέθετε κάθε πρωί 100.000 ευρώ προκειμένου να διαφημίζεται η επιχείρηση του και να λειτουργεί όλος ο μηχανισμός που είχε στήσει. Σχεδίαζε δε, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στο Λας Βέγκας ενώ διατηρούσε γνωριμίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ο οποίος του ζητούσε διευκολύνσεις.

Για τις επικοινωνίες τους τα μέλη των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Τα «κορίτσια» ήταν οι χρυσές λίρες Αγγλίας, η «ζάχαρη» και το «κίτρινο» παρέπεμπαν σε χρυσό, ενώ ως «ταξιδιώτες» περιγραφόταν πακέτο που περιείχε και χρυσό και χρήματα.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.