Στις φυλακές Χαλκίδας ο Αρ. Φλώρος

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018, 10:12
-A +A
Στις φυλακές Χαλκίδας ο Αρ. Φλώρος

Στην Εισαγγελία Εφετών οδηγήθηκε το πρωί ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, μετά την ακύρωση του βουλεύματος αποφυλάκισής του και τη σύλληψη του το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη μεταγωγή του στις φυλακές Χαλκίδας.

Ο 39χρονος κρατούμενος για το σκάνδαλο των εταιριών Energa και Hellas Power μεταφέρθηκε στο Εφετείο από όπου εκδόθηκαν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα -φυλακιστήριο κ.λπ.- και το επόμενο βήμα είναι η μεταγωγή του στις φυλακές Χαλκίδας.

Εν τω μεταξύ, ξεκινά η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της κυρία Ελένη Τουλουπάκη, για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο επιχειρηματίας εξασφάλισε το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας ώστε να τύχει θετικής απόφασης για την αποφυλάκισή του με όρους.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, έπειτα από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένη Δημητρίου, θα διενεργήσουν την έρευνα, με στόχο να διακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα όπως αυτό της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, θα μελετήσουν τον φάκελο του κρατούμενου αλλά και τα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί. Ακολούθως, θα λάβουν καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων, γιατρών, μελών του ΚΕΠΑ, αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με τελευταίο τον 39χρονο κρατούμενο.

Στο μεταξύ μια δομημένη ομάδα που έστησε τη φάμπρικα «ανάπηρων» αποφυλακίσεων, στηριγμένη στις αλλαγές του άρθρου 110α του Ποινικού Κώδικα, τις οποίες έκανε το 2015 ο τότε υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, αναδεικνύεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας γύρω από τις συνθήκες αποφυλάκισης του καταδικασμένου στην υπόθεση Energa - Hellas Power, Αρη Φλώρου. 

Όπως αποκαλύπτει σε σημερινό του ρεπορτά ο «Φιλελεύθερος» οι αλλαγές αυτές συνίστανται στο γεγονός ότι προστέθηκε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα με το οποίο:

- αποφυλακίζεται με όρους κρατούμενος που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πως έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένειά του στις φυλακές και,

-αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πώς έχουν αναπηρία άνω του 67% και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Η βασική διαφοροποίηση ήταν πως η διάταξη αυτή δεν αφορά συγκεκριμένες ασθένειες, όπως γινόταν μέχρι τότε (π.χ AIDS, νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.) αλλά οποιαδήποτε ασθένεια

Με αυτό το όπλο -και με βάση τις καταγγελίες- ο Αρης Φλώρος:

-Παρουσίασε στο ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών Ευβοίας και το Συμβούλιο Εφετών που υιοθέτησε την πρότασή του, «πλαστά και χαλκευμένα έγγραφα» ώστε να συγκροτήσει το 67% αναπηρία.

-Χρησιμοποίησε -σύμφωνα με την ιδιωτική κλινική «Παναγιά η Οδηγήτρια», που έστειλε επίσημη απάντηση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων- την εξέταση θώρακος άλλου, συνονόματου ασθενούς, ώστε να δομήσει το ποσοστό αναπηρίας που απαιτούσε ο νόμος.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα που τον οδήγησε πίσω στις φυλακές, η ασάφεια της τροποποίησης του άρθρου 110α από τον κ. Παρασκευόπουλο οδήγησε στη λανθασμένη εκτίμηση πως μπορεί να αθροίζονται τα ποσοστά από επιμέρους αναπηρίες ώστε να φτάνουν στο 67%. Το συμβούλιο αποφαίνεται πως αυτό είναι λάθος και θα πρέπει το ποσοστό αναπηρίας να συγκροτείται από μία πάθηση.

Ωστόσο η δευτεροβάθμια επιτροπή ΚΕΠΑ έριξε στο 55% το ποσοστό αναπηρίας του καταδικασμένου σε 21 χρόνια κάθειρξη, ενώ η κλινική υποστηρίζει ότι η βεβαίωση για προβλήματα στον πνεύμονα που ο ίδιος προσκόμισε αφορά άλλον ασθενή με το ίδιο όνομα.

Δύο ασθενείς με το ίδιο όνομα

Η συγκλονιστικότερη αποκάλυψη όμως (ξεκίνησε από τον ΣΚΑΪ) αφορά την πνευμονολογική εξέταση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Αρ. Φλώρος, ώστε να δομήσει το ποσοστό αναπηρίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις που παρουσιάζει ο «Φιλελεύθερος», η εξέταση ανήκει σε άλλον ασθενή, ο οποίος όντως αντιμετωπίζει σοβαρό πνευμονολογικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έτερος ασθενής λέγεται επίσης Αριστείδης Φλώρος, αλλά με άλλο ΑΜΚΑ από τον κρατούμενο και υποβλήθηκε σε αξονική θώρακος τον Μάιο του 2015 κατά τη διάρκεια αφαίρεσης χολής στην ιδιωτική κλινική «Παναγιά η Οδηγήτρια».

Στο απαντητικό έγγραφο που απέστειλε η ιδιωτική κλινική προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 30.8.2018 αναφέρει: «Η κλινική δεν είχε ποτέ ως νοσηλευόμενο ούτε ως εξωτερικό ασθενή τον Αριστείδη Φλώρο με ΑΜΚΑ.... (του κατάδικου). Το κείμενο που υπογράφει η γιατρός (....) δεν αντιστοιχεί στη γραμματεία μας, υπάρχουν συντακτικά λάθη, συνεπώς αρνούμεθα το περιεχόμενό του ως πλαστό. Στις 20.9.16 που φαίνεται ότι ο Αριστείδης Φλώρος (κατάδικος) προέβη σε αξονική τομογραφία θώρακος στην κλινική μας, αυτό δεν προκύπτει από τα αρχεία αξονικού τομογράφου της κλινικής μας.

Η κλινική στα αρχεία της έχει ως ασθενή έναν με το όνομα Αριστείδης Φλώρος με ΑΜΚΑ .... ο οποίος είχε νοσηλευτεί το Μάιο του 2015 με οξεία χολοκυστίτιδα και υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή. Τότε υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία θώρακος. Ως εκ τούτου ο άλλος ασθενής δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που αναφέρεται στο έγγραφό σας, καθώς ο άλλος ασθενής αφορά σε άτομο σαφώς μεγαλύτερο σε ηλικία, με διαφορετική διάγνωση, διαφορετικό ιατρό και διαφορετική ιατρική περίπτωση. Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύονται από τα έγγραφα που επισυνάπτει η κλινική με την παρούσα».

 Ποιος κρύβεται πίσω από την πλαστογραφία

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Ζακυνθινός σημειώνει ότι «όλοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Το παραδέχτηκε άλλωστε κατ΄ιδίαν. Επρόκειτο για γιατρό, ο οποίος κατά το παρελθόν απασχολούνταν ως υπότροφος στον Ευαγγελισμό και έπειτα ως συνεργάτης στην κλινική μας. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό».

Επανεκτίμηση και...  μείωση αναπηρίας 

Ολα αυτά οδήγησαν σε ένα μπαράζ ενεργειών, την ώρα ουσιαστικά που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας για να αποφανθεί επί της έφεσης που είχε ασκήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάμπρος Σοφουλάκης. Οι αποκαλύψεις εκ μέρους του «Ευαγγελισμού», περί «πλαστότητας» ιατρικών γνωματεύσεων του Αρη Φλώρου οδήγησαν σε επανεξέταση του ιατρικού φακέλου από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με παραγγελία του ΕΦΚΑ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως «το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου ανέρχεται σε ποσοστό 55%, κατά ιατρική εκτίμηση».

Ομως, ακόμα κι αν το ποσοστό αναπηρίας του Φλώρου δεν είχε μειωθεί, ακόμα κι αν όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις του ήταν γνήσιες και νόμιμες, ακόμα και τότε δεν θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τους έχοντες αναπηρία άνω του 67%. Κι αυτό αποτελεί την κρίση του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας, υπό τον πρόεδρο Εφετών Χρήστο Κατσιάνη (γνώστη υποθέσεων διαφθοράς καθώς, μεταξύ άλλων, προήδρευσε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Ακη Τσοχατζόπουλου).

Αμαρτωλή αριθμητική 

Δεν αποτελεί βούληση του νομοθέτη να αποφυλακίζονται βαρυποινίτες, των οποίων τα μικρά ποσοστά αναπηρίας σε διάφορες ασθένειες συναθροίζονται για να επιτύχουν το 67% που ξεκλειδώνει το κελί τους, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Λάμπρου Σοφουλάκη, η οποία έγινε καθ’ ολοκληρίαν δεκτή από το Συμβούλιο: «Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγηση της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του».

Στην πρότασή του, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο που ακύρωσε την αποφυλάκιση του Αρη Φλώρου, ο κ. Σοφουλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω αναπηρίας. Οπως αναφέρει: «Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ' όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων "οιωνεί" αναπήρων από καταστήματα κράτησης». Το Συμβούλιο Εφετών, συνεκτιμώντας τα στοιχεία που εστάλησαν από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατέληξε στην κρίση ότι τα πιστοποιητικά που οδήγησαν στη μεγάλη αναπηρία και την αποφυλάκιση του Φλώρου είναι «πλαστά και χαλκευμένα».

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα