«Ανταρσία» Ιταλών δημάρχων: «Θα επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους 629 μετανάστες»

«Ανταρσία» Ιταλών δημάρχων: «Θα επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους 629 μετανάστες»

Ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο, αψηφά την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας στο πλοίο που μεταφέρει 629 διασωθέντες μετανάστες δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του στην πρωτεύουσα της Σικελίας, αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Guardian.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο της Μεσόγειος SOS.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο ηγέτης της Λέγκας (άκρα δεξιά)--του ήσσονος εταίρου της νέας κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία--έχει πολλαπλασιάσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τις επιθετικές δηλώσεις για την κρίση των μεταναστών με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα του εδώ και πολλά χρόνια.

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Περίπου 700.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία τα τελευταία 5 χρόνια, με τη Ρώμη να διαμαρτύρεται ότι έχει αφεθεί μόνη της από την ΕΕ να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα από την Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ