7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ισημερινός: Πάνω από 2.000 κρούσματα και 14 θάνατοι σε 24 ώρες   

Ισημερινός: Πάνω από 2.000 κρούσματα και 14 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.073 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 255.412, ενώ την Κυριακή πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 14 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.290 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.692 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας προσερχόμενοι να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αύριο Κυριακή.

Η πιλοτική φάση της ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό άρχισε την 21η Ιανουαρίου, με 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Συνεχίζεται με τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας. Η εκστρατεία αναμένεται να διευρυνθεί τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων εμβολίων.

Εκλογές στον Ισημερινό
 

Ο οικονομολόγος Αντρές Αράους, ο βασικός υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στον Ισημερινό αύριο Κυριακή, δεν θα μπορέσει να ψηφίσει στην πατρίδα του, καθώς είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο των αποδήμων ψηφοφόρων στο Μεξικό όπου σπούδαζε, ενημέρωσαν χθες Παρασκευή οι εκλογικές αρχές.

«Δεν θα μπορέσει (να ψηφίσει), δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο στο Μεξικό», στο προξενείο του Ισημερινού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ενρίκε Πίτα, αντιπρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE, η εκλογική επιτροπή).

Άλλο στέλεχος του CNE, ο Χοσέ Καμπρέρα, επιβεβαίωσε ότι με δεδομένο ότι ο Αντρές Αράους «είναι εγγεγραμμένος στο Μεξικό, δεν μπορεί να ψηφίσει στον Ισημερινό».

Μολαταύτα, δεν θα διαπράξει αδίκημα. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στον Ισημερινό για όλους τους πολίτες ηλικίας από 18 ως 75 ετών που ζουν στη χώρα, όμως είναι προαιρετική για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.

Προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον Αύγουστο, ο Αντρές Αράους, δελφίνος και άλλοτε υπουργός του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ζούσε στο Μεξικό, όπου έκανε το διδακτορικό του στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο (UNAM).

Κατά συνέπεια στην περίπτωσή του «η ψήφος είναι προαιρετική, δεν είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει», επιβεβαίωσε ο κ. Πίτα.

Ο κ. Καμπρέρα συγκατένευσε, σημειώνοντας ότι για τον υποψήφιο πρόεδρο «το να ψηφίσει είναι προαιρετικό αφού είναι εγγεγραμμένος ως απόδημος πολίτης του Ισημερινού» και άρα «δεν θα διαπράξει κανένα αδίκημα».

Μαζί με τον δεξιό πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο και τον αριστερό αυτόχθονα ηγέτη Γιάκου Πέρες, ο Αντρές Αράους προηγείται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των 16 υποψηφίων — πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου. Τα τρία φαβορί θα δώσουν μάχη για τη διαδοχή του προέδρου Λενίν Μορένο, η τετραετία του οποίου θα ολοκληρωθεί την 24η Μαΐου.

Οι πάνω από 13 εκατ. ψηφοφόροι θα κληθούν επίσης αύριο να αναδείξουν τα 137 μέλη του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ