Ισημερινός: Ο Julian Assange δεν έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Ισημερινός: Ο Julian Assange δεν έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να στερήσει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου και δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον Julian Assange, διότι ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks έκανε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας, γνωστοποίησε το Κίτο.

 Ο 46χρονος Assange ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012, όταν κατέφυγε στο κτίριο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εισαγγελείς ήθελαν να τον ανακρίνουν όσον αφορά καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων που του αποδίδονταν. Ο Assange απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες αυτές.

 Ο Julian Assange αναφέρθηκε σε πρόσφατες αναρτήσεις του στη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας, καθώς και στην καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε ζητήσει από τον Αυστραλό να αποφεύγει να αναφέρεται σε πολιτικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να τη φέρουν σε δύσκολη θέση στο πεδίο της διπλωματίας.

 «Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή διότι ο Assange δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης στα τέλη του 2017, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος να μην αναρτά μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», διευκρινίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού.

 Στην ανακοίνωση δεν γίνεται σαφές ποιες οδοί επικοινωνίας του Assange αποκλείστηκαν. Το 2016, η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε αποφασίσει να περιορίσει την πρόσβαση του Assange στο Διαδίκτυο διότι σχολίαζε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Μια πηγή προσκείμενη στον WikiLeaks πάντως ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία «εγκατέστησαν συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία την Τρίτη για να εμποδίσουν τον Assange να αναρτά μηνύματα στο Twitter και να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου γενικά».

Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση του Ισημερινού έδωσε επίσης εντολή στους διπλωμάτες της να αρνούνται να επιτρέπουν σε επισκέπτες που θέλουν να δουν τον Julian Assange την είσοδο στην πρεσβεία της χώρας.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού ενημέρωσε δικηγόρο του Assange ότι ο εντολέας του οφείλει να σταματήσει να κάνει σχόλια για την Καταλονία και να διαγράψει μια συγκεκριμένη ανάρτηση που έκανε για το θέμα. Όμως ο Assange αρνήθηκε να συμμορφωθεί, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Lenin Moreno θεωρεί τον Assange «χαλίκι στο παπούτσι μας», κληρονομιά του προκατόχου του Ραφαέλ Κορέα. Η κυβέρνησή του χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «ανυπόφορη». Τον Δεκέμβριο ο Ισημερινός έδωσε ιθαγένεια στον Julian Assange.

Η έρευνα στη Σουηδία σε βάρος του μπήκε στο αρχείο τον Μάιο, όμως ο Assange, που ήταν ελεύθερος υπό όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού, είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της άμεσης σύλληψής του από τις βρετανικές αρχές για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του τη στιγμή που θα βγει από το κτίριο της πρεσβείας.

Ο Αυστραλός καταγγέλλει πως η πραγματική αιτία για τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι το γεγονός ότι ο WikiLeaks δημοσιοποίησε απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα· φοβάται ότι η Βρετανία θα προχωρήσει μόλις της δοθεί η ευκαιρία στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.

 Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Alan Dancan χαρακτήρισε την Τρίτη «άθλιο σκουλήκι» τον Assange κι απαίτησε να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο βρετανός μουσικός Brian Eno επέκριναν έντονα το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ισημερινού, το οποίο συμβάλλει κατ'' αυτούς «στην απομόνωση του Τζούλιαν».

 Σε περίπτωση υποτροπής του Αυστραλού το Κίτο ενδέχεται να πάρει και «άλλα μέτρα», αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, η Maria Fernanda Espinosa, δήλωσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με δικηγόρους του Assange «την επόμενη εβδομάδα» για να εξεταστούν «οι εναλλακτικές λύσεις» και η πιθανότητα να φύγει από τη πρεσβεία.