Ισχυρότατος σεισμός 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου - Κατέρρευσαν παλιά σπίτια, φόβος για τους μετασεισμούς

Ισχυρότατος σεισμός 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου - Κατέρρευσαν παλιά σπίτια, φόβος για τους μετασεισμούς

Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έγινε στη Σάμο. Σύμφωνα με την ανανεωμένη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο είναι 19 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος μόλις 11,8 χιλιόμετρα.

Tο Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ.

Οκτώ τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπεδικά τραύματα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.


Για σοβαρές ζημιές σε παλιά σπίτια στη βόρεια Σάμο κάνουν λόγο τα τοπικά μέσα ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της εκκλησίας στο Καρλόβασι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν οκτώ ελαφρά τραυματίες ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους ή αγνοούμενους. Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.
 




«Η πρώτη εικόνα που έχω από την κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν ζημιές σε σπίτια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε αρχικά εντολή να κλείσει μέχρι τις 5 το απόγευμα το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού, προκειμένου να γίνει εκτενής έλεγχος για τυχόν φθορών και ζημιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 16:30 και λόγω των μικρών ζημιών δόθηκε εκ νέου εντολή να επαναλειτουργήσει.

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες, ωστόσο το κρίσιμο διάστημα για  την εκδήλωση ισχυρού μετασεισμού είναι το πρώτο 48ωρο.

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δώσει μεγέθη 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάτοικος της Σάμου ανέφερε ότι έχουν συμβεί πέντε με έξι μετασεισμούς ενώ τόνισε ότι η διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη. 

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν καταρρεύσεις κτιρίων στη Σμύρνη.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Σάμο

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500.