Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας, ΗΠΑ - Τον Οκτώβριο η υπογραφή για την αμυντική συνεργασία

Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας, ΗΠΑ - Τον Οκτώβριο η υπογραφή για την αμυντική συνεργασία

Κοινή ήταν η διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας - Ουάσιγκτον, κατά  τη σημερινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους Αμερικάνους Γερουσιαστές, Κρίς Μέρφι και Τζον Όσοφ, στο πλαίσιο της οποίας διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών θα σηματοδοτήσει η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας.  

Πιο αναλυτικά, ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάντηση των δύο ανδρών με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε επίσης ειδική αναφορά στη συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Μάλιστα ο Ν. Δένδιας ήταν εκείνος που αποκάλυψε πως εκτιμάται ότι η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

«Βλέπουμε  την παρουσία σας εδώ ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, την οποία εκτιμώ ότι θα υπογράψουμε κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο».