Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ και αέρας αυτοδυναμίας από τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ και αέρας αυτοδυναμίας από τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις από την Public Issue, την Rass και την Pulse αποτυπώνουν ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες. Μάλιστα και στις τρεις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η ΝΔ οδεύει προς την επίτευξη αυτοδυναμίας στην επόμενη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα σημαντικό προβάδισμα 15,5 μονάδων αλλά και υπέρβαση του 40% από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δείχνει να οδεύει σε  κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ανεξαρτήτως σεναρίου (πέντε, έξι και επτά κόμματα στη Βουλή), δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον Ιούλιο. H διαφορά εκλογικής επιρροής που καταγράφεται στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος της έρευνας υπερβαίνει κατά πολύ τη διαφορά των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος η ΝΔ φέρεται να συγκεντρώνει 42,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Σύμφωνα με την Public Issue  εάν το εκλογικό αποτέλεσμα επαληθεύσει την παρούσα πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στα επίπεδα επιρροής που εμφάνιζε, στην προ του Μνημονίου περίοδο κυριαρχίας της (2004-2009).

Το ΚΙΝΑΛ φέρεται να συγκεντρώνει 8%, το ΚΚΕ 5,5% και η Χρυσή Αυγή 3,5%. Όπως σημειώνεται, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να κυμαίνονται γύρω από το όριο του 3%, συνεπώς οποιαδήποτε πρόβλεψη της εισόδου τους ή μη στην επόμενη Βουλή είναι επισφαλής. Συνεπώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο, να μην καταφέρει τελικά κανένα από τα δύο νεοπαγή κόμματα, να υπερβεί το κατώφλι του 3%.




Δημοσκόπηση Pulse: Ισχυρό προβάδισμα αυτοδυναμίας για τη ΝΔ

Διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία επί του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ενόψει των επικείμενων εκλογών της Κυριακής να καταγράφεται στις 8 μονάδες σε νέα έρευνα που διενέργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, αποτυπώνοντας παράλληλα την πορεία αυτοδυναμίας της. Όπως εκτιμάται από την εταιρεία  η Ν.Δ δύναται να έχει από 155 έως 159 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 36% των προτιμήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 28%. Από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Βουλή ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.

Στα υπόλοιπα κόμματα, ποσοστό 3% παίρνει το Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη όπως και η Ελληνική Λύση, 1,5% η Ένωση Κεντρώων όπως και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων παραμένουν αναποφάσιστοι.





Δημοσκόπηση Rass: Διψήφια διαφορά με αυτοδυναμία για τη ΝΔ

Διαφορά 11,7% υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Rass πριν από τις εκλογές για το Action24. Στην ίδια δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή φαίνεται να τίθεται εκτός της επόμενης Βουλής και το Κίνημα Αλλαγής να εδραιώνεται στη 3η θέση, ενώ μάχη για την είσοδο στη Βουλή, δίνουν με οριακά ποσοστά, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τη Rass η μέση τιμή στην Εκτίμηση Ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 39,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7, Κίνημα Αλλαγής 8,2%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ25 3%, Χρυσή Αυγή 2,7, Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%