Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9R στα σύνορα Καρδίτσας-Τρικάλων

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9R στα σύνορα Καρδίτσας-Τρικάλων

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε στις 10:12 το πρωί, με την εστία να εντοπίζεται στα σύνορα του νομού Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς επίσης στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ρωγμές σε κατοικίες και κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, κυρίως στο δήμο Πύλης και Αργιθέας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λ. Τσιβόλας. Ο δήμαρχος Πλαστήρα, Δ. Τσιαντής είπε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, ενώ ο Γ. Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, έκανε λόγο για ρωγμές σε παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου.

 

Ωστόσο, η ισχυρή δόνηση προκάλεσε πανικό σε πολλούς κατοίκους, ιδίως του δήμου Πλαστήρα όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες για ασφάλεια.

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. «Το επίκεντρο του σεισμού είναι νότια της Δρακότρυπας στα σύνορα Τρικάλων – Καρδίτσας. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που δεν καταγράφει σεισμούς», πρόσθεσε.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, ο οποίος επεσήμανε ότι η σεισμική δόνηση μπορεί να δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους, ωστόσο υπογράμμισε πως "το γεγονός ότι εκδηλώθηκε σε χώρο που δεν φαίνεται να έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν επίκεντρο ισχυρού σεισμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αισιόδοξη πρώτη εκτίμηση". Σύμφωνα με τον κ.Σκορδίλη, οι σεισμολόγοι τα επόμενα 24ωρα θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.