Ιρλανδία: Προς άρση των περιορισμών κατά του κορονοϊού

Ιρλανδία: Προς άρση των περιορισμών κατά του κορονοϊού

Η Ιρλανδία βαίνει προς άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, στο αμέσως επόμενο διάστημα, έχοντας και την έγκριση των εμπειρογνωμόνων υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η χώρα κατείχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε μολύνσεις Covid στην Ευρώπη μόλις την περασμένη εβδομάδα αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών, γεγονός που επέτρεψε να διατηρηθεί χαμηλά ο αριθμός των σοβαρά ασθενούντων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 μ.μ. στον τομέα της φιλοξενίας ενώ θα επανέλθει η χωρητικότητα 100% σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλήματος ράγκμπι Six Nations του επόμενου μήνα.

Ωστόσο ενδέχεται να παραμείνουν σε ισχύ ορισμένα μέτρα, όπως η ανάγκη χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα καταστήματα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe ανέφερε ότι η χώρα θα βγει από τους περιορισμούς νωρίτερα από το αναμενόμενο ή ό,τι φαινόταν πιθανό πριν από μερικές ημέρες.

Οι αλλαγές θα επαναφέρουν την Ιρλανδία στην ίδια γραμμή με τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είχε λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς τα Χριστούγεννα , συμφώνησε να καταργήσει τα πιστοποιητικά εμβολίων την Πέμπτη και να ανοίξει ξανά τα νυχτερινά κέντρα την επόμενη εβδομάδα.

Ιρλανδικοί επιχειρηματικοί όμιλοι προέτρεψαν την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα. Η Ένωση Αδειοδοτημένων Οινοπαραγωγών είπε ότι οι παμπ και τα νυχτερινά κέντρα ήταν έτοιμα να ανοίξουν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο τομέας της φιλοξενίας της Ιρλανδίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα lockdown στην Ευρώπη. Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες τον Οκτώβριο και έκλεισαν ξανά έξι εβδομάδες αργότερα.

Ενώ η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο των εργοδοτών επέλεξαν να αναβάλουν τις πληρωμές φόρων και οι μισθοί ενός στους δώδεκα εργαζομένους εξακολουθούν να υποστηρίζονται από ένα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων που πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο.