Ιρλανδία: Ένα βήμα πριν τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού»

Ιρλανδία: Ένα βήμα πριν τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού»

Λίγο καιρό μετά τις εθνικές εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού. 

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες του Fine Gael, Λέο Βαραντκαρ, και του Fianna Fáil, Μάικλ Μάρτιν, φέρονται, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, να συμφώνησαν για «ισότιμη συνεργασία» και «εναλλασσόμενη πρωθυπουργία».

Οι αντιδράσεις που έρχονται κυρίως από την μεριά των βουλευτών του Fianna Fail αναμένεται να καμφθούν με την ανάθεση της πρωθυπουργίας πρώτα στον αρχηγό του κόμματος Μάικλ Μάρτιν. Όπως δήλωσε ένα μέλος του κόμματος στη εφημερίδα Irish Times, «ουσιαστικά, οι επιλογές είναι δύο: είτε συμφωνούμε με το Fine Gael είτε πάμε σε νέες εκλογές».

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Φεβρουαρίου το κεντροαριστερό Sinn Fein κατέγραψε ισχυρή άνοδο, δημιουργώντας αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Το Sinn Fein  συγκέντρωσε 24,1%, ενώ το φιλελεύθερο Fine Gael του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ και το συντηρητικό Fianna Fail του Μαικλ Μάρτιν πήραν το 22,1% των ψήφων. 

Βασικό ζήτημα στην Ιρλανδία αποτελεί το στεγαστικό, ένα πρόβλημα που δεν λύνεται γιατί πολύ απλά δεν συμφέρει να λυθεί. Υπολογίζεται πως οι άστεγοι στη χώρα είναι γύρω στις 10.000 και οι περισσότεροι από αυτούς βολοδέρνουν στο κρύο, τη βροχή ή την υγρασία της πρωτεύουσας.

«Ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν που να μείνουν αυξήθηκε πάνω από 20% συγκριτικά με το 2017. Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, 415 οικογένειες στο Δουβλίνο, συμπεριλαμβανομένων 893 παιδιών, είναι οι νέοι άστεγοι που προστέθηκαν στους περίπου 1.400 της πόλης», γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian.