Ιρλανδία: Δεν θα επηρεαστούν οι συνομιλίες για τη Β. Ιρλανδία από την παραίτηση Φροστ

Ιρλανδία: Δεν θα επηρεαστούν οι συνομιλίες για τη Β. Ιρλανδία από την παραίτηση Φροστ

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως η παραίτηση του Φροστ θα καθυστερήσει την πρόοδο των συνομιλιών για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς εκείνος απλώς εκπροσωπούσε τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Μάικλ ΜακΓραθ, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE, "αναμένουμε ότι δεν θα καθυστερήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Από την δική μας σκοπιά και από την οπτική της ΕΕ, (ο Φροστ) βρισκόταν στην αίθουσα διαπραγματευόμενος για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρνηθεί υπόψιν προς το παρόν να σχολιάσει την παραίτηση του Φροστ.

Ωστόσο, μια ευρωπαία Επίτροπος κάλεσε πάντως σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον να μην αντικαταστήσει τον Φροστ με έναν σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του Brexit λέγοντας ότι δεν είναι βιώσιμη μια άρνηση των Βρετανών να συμβιβαστούν.

"Αν η προτεραιότητα είναι απλώς να κατευνάσουμε τους σκληροπυρηνικούς στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον, τότε θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ κακό σημείο. Αν οι πολίτες (στο Λονδίνο) θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός, τότε δεν θα υπάρξει και πρόοδος και αυτό είναι μη βιώσιμο", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE η Μέιριντ ΜακΓκίνες, η Επίτροπος της Ιρλανδίας ερωτηθείσα αν ο αντικαταστάτης του Φροστ θα είναι πιθανόν ένας σκληροπυρηνικός.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμάν Μπον, δήλωσε σήμερα ότι ήρθε η ώρα η βρετανική κυβέρνηση να ξαναχτίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τη Γαλλία και την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα ότι καταλαβαίνει την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος ήταν απογοητευμένος από τις κινήσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

"Κατανοώ τους λόγους του. Είναι ένας άνθρωπος με ηθικές αξίες. Οι άνθρωποι με αρχές παραιτούνται από την κυβέρνηση", είπε ο Τζάβιντ στο Sky News.

Σημειώνεται ότι η παραίτηση του Φροστ ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τον Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από σκάνδαλα και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Ήγειρε επίσης ερωτήματα για το μελλοντικό προφίλ που θα έχει το διαζύγιο με την ΕΕ και την πορεία των συνομιλιών για την Βόρεια Ιρλανδία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Φροστ δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν κινδυνεύει το Brexit, αλλά εξέφρασε ανησυχία για το που οδεύει η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

Bρετανία: Η παραίτηση Φροστ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Τζόνσον

«Εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα»: Ο βρετανικός Τύπος «σταυρώνει» τον Μπόρις Τζόνσον