Ηρεμία στις κύριες συνοριακές διαβάσεις της Σλοβενίας

Ηρεμία στις κύριες συνοριακές διαβάσεις της Σλοβενίας

Ηρεμία επικρατεί στις κύριες συνοριακές διαβάσεις της Σλοβενίας, όπου σήμερα το πρωί έφθασαν με τρένο από την Κροατία περίπου 1.000 πρόσφυγες.

Χθες εισήλθαν στη Σλοβενία συνολικά 6.300 πρόσφυγες, από τους οποίους 5.134 έφθασαν με πέντε τρένα από την Κροατία, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Νόβο Μέστο.

Από τα μέσα Οκτωβρίου πέρασαν από τη Σλοβενία συνολικά 264.807 πρόσφυγες, σύμφωνα με τελευταία στατιστικά στοιχεία της σλοβενικής αστυνομίας.

Μετά την καταγραφή και την παροχή φροντίδας, οι περισσότεροι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι με κατεύθυνση τις συνοριακές διαβάσεις με την Αυστρία Γιεσένιτσα, Σέντιλι και Καραβάνκα.

Χθες περισσότεροι από 5.300 πέρασαν σε αυστριακό έδαφος. Από τις 20 Οκτωβρίου, στην Αυστρία εισήλθαν 253.550 πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία.

Κάθε πρόσφυγας κοστίζει στη Σλοβενία 40 ευρώ ανά ημέρα.

Το κόστος της φροντίδας κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη στη Σλοβενία ανέρχεται σε 40 ευρώ την ημέρα, δήλωσε χθες ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Μράμορ.

Έως τις 15 Νοεμβρίου, η Σλοβενία δαπάνησε πάνω από 8,7 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τις μεταφορές τους με τρένα και λεωφορεία.

Το ποσό καλύπτει τα έξοδα υποδοχής και διαμονής, φαγητού και τα έξοδα ενοικίασης για σκηνές και τουαλέτες για τους 217.000 μετανάστες που πέρασαν από τη Σλοβενία έως τις 15 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στο ποσό το εργατικό κόστος και τα επιδόματα για νυχτερινή εργασία και τον τομέα ανέφερε ο κ. Μράμορ, ενημερώνοντας τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στη διάρκεια συνεδρίασης στη Σλοβενική Βουλή.

Το κόστος θα είναι υψηλότερο από τη στιγμή που θα συμπεριληφθούν οι δαπάνες των τοπικών κοινοτήτων, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι το κράτος θα αποζημιώσει τους δήμους για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ