Ήρεμη και σίγουρη η Merkel, επιθετικός ο Schulz λίγο πριν την τηλεμαχία της Κυριακής

Ήρεμη και σίγουρη η Merkel, επιθετικός ο Schulz λίγο πριν την τηλεμαχία της Κυριακής

Λιγότερο από ένα 24ωρο έχει μείνει μέχρι την πρώτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας -της καγκελαρίου Angela Merkel και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Martin Schulz. Όσο για το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: Μπορεί να αλλάξει η τηλεμαχία τα δεδομένα, ανατρέποντας το τεράστιο προβάδισμα των 14-16 ποσοστιαίων μονάδων των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών; 

Η λογική απάντηση είναι προφανής: Όχι. Άλλωστε, παρόμοιες ανατροπές είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, όπου οι πολίτες μένουν παραδοσιακά «οχυρωμένοι» στη σιγουριά των επιλογών τους -ειδικά εφόσον αυτές αποδίδουν στην πράξη, όπως συμβαίνει με την παρουσία της Merkel στο τιμόνι την περίοδο της πιο σοβαρής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ευρώπη και η Ε.Ε. εδώ και πολλές δεκαετίες.

Εκτός των άλλων, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η παρουσία Schulz, παρά τις ελπίδες που δημιούργησε και την προσωρινή άνοδο των ποσοστών που καταγράφηκε αρχικά, δεν απέδωσε στις μέχρι σήμερα εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία κρατίδια, όπου το SPD γνώρισε οδυνηρές ήττες. Με αποκορύφωμα, φυσικά, την ταπείνωση που γνώρισε μέσα στο σπίτι του και παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου οι σύντροφοί του ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, χάνοντας την κυβέρνηση...

Όμως, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής μοιάζει να έχει διαφορετική άποψη και επιμένει. «Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε σίγουρα τις εκλογές», είπε σε συνέντευξή του στην Bild, την μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Γερμανίας -και μάλιστα, τη στιγμή που μια νέα δημοσκόπηση φέρνει το ποσοστό του SPD στο 22% και της CDU/CSU στο 39% -ενώ η παράσταση νίκης για την Merkel φτάνει στο 70%.

Γράφημα από spiegel.de (μέσος όρος δημοσκοπήσεων)

«Μια επιτυχημένη παρουσία (στην τηλεοπτική αναμέτρηση) μπορεί να δημιουργήσει την αναγκαία δυναμική», επέμεινε ο ίδιος στη συνέντευξή του. Πού βασίζει, άραγε, ο Schulz την αισιοδοξία του; Είναι, μήπως, η άρνησή του να αποδεχθεί προκαταβολικά μια ήττα που μοιάζει περισσότερο από βέβαιη ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος; 

Επί της ουσίας, αυτό που υπαγορεύει τις δηλώσεις του Schulz δεν είναι άλλο από το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης, τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του. Ιδού γιατί: Εάν φανεί ότι συνθηκολογεί από τώρα, δεν αποκλείεται ακόμη και ο πυρήνας των πιο πιστών ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών να αναζητήσει άλλες λύσεις μπροστά στην κάλπη, όπως για παράδειγμα τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους, την Αριστερά ή ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες -αναλόγως της πολιτικής και ιδεολογικής προτίμησης του καθενός.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, το SPD δεν θα ηττηθεί απλώς, αλλά θα κινδυνεύσει από μια συντριβή -με απλά λόγια, από ένα πολιτικό νοκ-άουτ από το οποίο δεν θα συνέλθει ποτέ πια.

Δεν ρισκάρει η Merkel

Από την πλευρά της, η καγκελάριος δεν έχει λόγους να ανησυχεί, καθώς η δημοφιλία της είναι εξαιρετικά υψηλή και η εμπειρία της μεγάλη για να πέσει σε ατοπήματα που θα της κοστίσουν ακριβά. Παρ'' όλα αυτά, όπως άλλωστε συνηθίζει, αποφεύγει τις αλλαγές και προτιμά τις συντηρητικές και σίγουρες κινήσεις. 

Για του λόγου το αληθές, αρνήθηκε να υπάρξει ακόμη και η παραμικρή αλλαγή στη διαδικασία της τηλεμαχίας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρηθούν οι κανόνες που εφαρμόστηκαν το 2009 και το 2013 -στους δύο προηγούμενους εκλογικούς της θριάμβους: Όχι ελεύθερος διάλογος, όχι πολλά περιθώρια στους δημοσιογράφους και, βεβαίως, καμία παρουσία κοινού στο στούντιο.

Δύσμοιρε Schulz, με τόσο καλή άμυνα της αντιπάλου και με τόσο χάλια επίθεση δική σου, άντε να βάλεις γκολ...

Γιώργος Παυλόπουλος

Photo by Sean Gallup/Getty Images/ Ideal Image