7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ιρανοί εξόριστοι διαδήλωσαν στο Βερολίνο και αλλού ζητώντας τη δίωξη του νέου ιρανού προέδρου

Ιρανοί εξόριστοι διαδήλωσαν στο Βερολίνο και αλλού ζητώντας τη δίωξη του νέου ιρανού προέδρου
AP Photo/Michael Sohn

Υποστηρικτές της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν χτες στο Βερολίνο και αλλού για να ζητήσουν τη δίωξη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, τον οποίο κατηγορούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο και σε άλλες τοποθεσίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Ελεύθερο Ιράν, με ομιλίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα.

Συγκεκριμένα στην κεντρική ομιλία της, η Μαριάμ Ρατζαβί, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, κατηγόρησε τον Ραϊσί ότι είναι ο «δήμιος» που ευθύνεται για τη σφαγή, το 1988, 30.000 πολιτικών κρατουμένων.

Σημειώνεται πως οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχουν δηλώσει πως η εκλογή του Ραϊσί είναι ένα πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν ζητήσει να διερευνηθεί ο ρόλος του σ' αυτό που οι εν λόγω οργανώσεις και η Ουάσινγκτον έχουν αποκαλέσει εξωδικαστικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ιράν ουδέποτε έχει παραδεχθεί τις μαζικές εκτελέσεις και ο Ραϊσί ουδέποτε απάντησε δημόσια σε κατηγορίες για το ρόλο του. Μερικοί ιερωμένοι έχουν δηλώσει πως οι δίκες ήταν δίκαιες και έχουν επαινέσει την «εξάλειψη» της ένοπλης αντιπολίτευσης τα πρώτα χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Υπογραμμίζεται ότι στην ονλάιν ομιλία του, ο Πομπέο περιέγραψε την ιρανική προεδρική εκλογή ως «ένα μποϊκοτάζ στην πραγματικότητα, και το καθεστώς το γνωρίζει». «Είναι μια παράσταση που μπορεί να δει ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο Πομπέο. Ο ίδιος κατήγγειλε τον Ραϊσί ως έναν ηγέτη επιλεγμένο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για «να προκαλέσει πόνο, να φοβίσει, να συνεχίσει να λεηλατεί» για λογαριασμό της θεοκρατίας.

Το Ιράν αντιστοίχως απάντησε με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του να κατηγορεί «εξαγορασμένους δυτικούς πολιτικούς», του Πομπέο περιλαμβανομένου, ότι ξεπουλιούνται φτηνά «σ' ένα φιλοξενούμενο στην Ευρώπη τσίρκο, οργανωμένο από μια άλλοτε υποστηριζόμενη από τον Σαντάμ αίρεση που έχει ιρανικό αίμα στα χέρια της».

«Ακόρεστη δίψα για δολάρια και αντιιρανική εμμονή υποκινουν την επαίσχυντη δυτική υποκρισία», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

 Διαβάστε ακόμη:

Οι μνήμες της Ισλαμικής Επανάστασης επιστρέφουν στο Ιράν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ