Ιράν: «Το ταχύτερο δυνατό» επίλυση των διαφορών με Σ. Αραβία και ΗΑΕ

Ιράν: «Το ταχύτερο δυνατό» επίλυση των διαφορών με Σ. Αραβία και ΗΑΕ

Το Ιράν επιθυμεί την επίλυση «το ταχύτερο δυνατό» των διαφορών με τους εχθρούς της στον Κόλπο - Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) - δήλωσε ο Ιρανός πρέσβης στο Ιράκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ο Ιρανός πρέσβης Ιράζ Μασζεντί τόνισε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone τον περασμένο μήνα, μετέφερε ένα μήνυμα που καθόριζε την ιρανική θέση για πιθανή επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία.

«Η Τεχεράνη χαιρετίζει τον ρόλο του Ιράκ στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Μασζεντί, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Βαγδάτης για διαμεσολάβηση μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων, εκφράζοντας παράλληλα την «επιθυμία του Ιράν να επιλύσει τις διαφορές και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τους Σαουδάραβες και τα ΗΑΕ το ταχύτερο δυνατόν».

Το μήνυμα που μετέφερε ο Σουλεϊμανί, που προοριζόταν να παραδώσει όταν έφτανε στην Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου, την ημέρα που δολοφονήθηκε, καθόριζε την θέση της Τεχεράνης στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του σουνιτικού βασιλείου ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία γνώση οποιουδήποτε μηνύματος που μετέφερε ο Ιρανός στρατηγός για διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.

Ο Μασζεντί σημείωσε πως η επίθεση στην αεροπορική βάση Αϊν αλ Άσαντ, που εξαπέλυσε το Ιράν, ήταν μια απάντηση στην Ουάσινγκτον για τη χρήση «βάσεων στην περιοχή και στην επιλογή της ιρακινής επικράτειας» για να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί – υπαινισσόμενος ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, εκτοξεύτηκε από την Αϊν αλ Άσαντ.

Ο Ιρανός πρέσβης απείλησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα απαντήσει με σκληρότητα σε οποιεσδήποτε μελλοντικές επιθέσεις των ΗΠΑ.

Τέλος χαιρέτισε τον ορισμό του Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι ως νέου πρωθυπουργού του Ιράκ, επιλογή που έγινε αποδεκτή από ιρακινές σιιτικές πολιτικές οργανώσεις, που φέρουν τη στήριξη του Ιράν, αλλά απορρίφθηκε από διαδηλωτές που συνεχίζουν επί μήνες τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.