7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Ιράν - Κορονοϊός: Τουλάχιστον 500 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ

Ιράν - Κορονοϊός: Τουλάχιστον 500 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ
Shutterstock

Περισσότεροι από 500 θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στο Ιράν, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στην πιο πληγείσα χώρα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, το Ιράν.

Συγκεκριμένα η εν λόγω χώρα ανέφερε 542 θανάτους και 39.619 νέες θετικές διαγνώσεις κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, δύο ρεκόρ που ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό σε 94.015 θανάτους σε σύνολο 4.158.729 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν ξεπέρασε την Τετάρτη το συμβολικό όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων μολύνσεων ενώ ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε επίσης ένα νέο ρεκόρ για τρίτη μέρα στη σειρά.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων είχε καταγραφεί στις 26 Απριλίου, με 496 θανάτους.

Όπως παραδέχονται ακόμη και οι εθνικές υγειονομικές αρχές, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την επιδημία είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερα των πραγματικών.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Ιουνίου, η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να αναχαιτίσει αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως "πέμπτο κύμα" της ασθένειας, λόγω της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

"Αν και ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μειώθηκε σημαντικά", ανέφερε η κρατική τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "μαύρη" απέναντι στα νοσοκομεία που "διέρχονται κρίση".

Όπως πολλές άλλες χώρες, το Ιράν υπολογίζει στα εμβόλια προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, όμως η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, δεν προχωρά όσο γρήγορα θα επιθυμούσαν οι αρχές.

Ασφυκτιώντας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Ισλαμική Δημοκρατία λέει ότι δυσκολεύεται να μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια.

Τουλάχιστον 12,5 εκατ. άνθρωποι, σε σύνολο 83 εκατ. κατοίκων, έχουν λάβει μια πρώτη δόση, ενώ μόνο 3,7 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο απαραίτητες δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε τους υγειονομικούς αξιωματούχους να λάβουν τα "απαραίτητα μέτρα" προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού έπειτα από εισήγηση του υπουργού Υγείας για επιβολή αυστηρών περιορισμών για δύο εβδομάδες στη χώρα.

Το Ιράν δεν έχει επιβάλει μέχρι σήμερα lockdown, προτιμώντας μέτρα όπως η απαγόρευση ταξιδιών ή το κλείσιμο των καταστημάτων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι χθες, Σάββατο, ο νέος πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να εξεταστεί ένα σχέδιο "προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος της καταπολέμησης του κορονοϊού" χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες. Υποσχέθηκε επίσης να υποστηρίξει "την παραγωγή ιρανικών εμβολίων", χωρίς ωστόσο να "διστάζει" να εισάγει εμβόλια από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ