Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: Ιράν, Κίνα και Ρωσία στοχεύουν τις εκλογές

Ιράν, Κίνα και Ρωσία στοχεύουν τις εκλογές

Την εκτίμηση ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν παρεμβαίνουν ήδη ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Ο Ουίλιαμ Ιβανίνα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (NCSC), επισήμανε σε μια ανακοίνωσή του ποιες είναι οι απειλές, καθώς απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για τις εκλογές. «Φαίνεται ότι είναι δύσκολο για τους αντιπάλους μας να παρέμβουν ή να παραποιήσουν το αποτέλεσμα σε μεγάλη κλίμακα», εκτίμησε, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα και την «ανησυχία» του για τις εκστρατείες επηρεασμού που, όπως λέει, διεξάγουν μυστικά η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Κίνα θα προτιμούσε να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου και «έχει εντείνει τις προσπάθειές επηρεασμού» ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το Ιράν προσπαθεί επίσης «να αποδυναμώσει τον πρόεδρο Τραμπ» ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί «πολλούς μοχλούς, κυρίως για να δυσφημίσει» τον Δημοκρατικό υποψήφιο, τον Τζο Μπάιντεν.

Αντιθέτως, «η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλούς μοχλούς κατά κύριο λόγο για να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν» και «παράγοντες που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσπαθούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου Τραμπ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη ρωσική τηλεόραση», γράφει ο Ιβανίνα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Μόσχα είχε ήδη στηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.