7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ιράν: Καταγγελία για σύλληψη Γάλλου τουρίστα και κράτησή του για εννέα μήνες

Ιράν: Καταγγελία για σύλληψη Γάλλου τουρίστα και κράτησή του για εννέα μήνες

Το Ιράν συνέλαβε έναν Γάλλο τουρίστα πριν από εννέα μήνες και οι δικηγόροι του δεν έχουν καμία επαφή μαζί του, ανέφερε σήμερα ένας από αυτούς, ο Σαΐντ Ντεγάν, στο πρακτορείο Reuters.

Η σύλληψη, αν επιβεβαιωθεί, έρχεται σε ένα ευαίσθητο χρονικά σημείο, καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους προσπαθούν να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, από την οποία αποχώρησε μονομερώς η Ουάσινγκτον το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

«Το όνομά του είναι Μπενζαμέν και κρατείται στη φυλακή Βακιλαμπάντ, στην πόλη Μασχάντ. Συνελήφθη πριν από εννέα μήνες και αντιμετωπίζει αντιφατικές και αβάσιμες κατηγορίες», είπε ο Ντεγάν.

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν δεν ήταν διαθέσιμες να σχολιάσουν. Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη αντίδραση από τη γαλλική κυβέρνηση μέχρι στιγμής.

Τα τελευταία χρόνια οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν συλλάβει δεκάδες ανθρώπους, αλλοδαπούς αλλά και Ιρανούς που έχουν και άλλη υπηκοότητα, συνήθως με την κατηγορία της κατασκοπείας. Μεταξύ αυτών ήταν και η Γαλλοϊρανή πανεπιστημιακός Φαριμπά Αντελκάχ, η οποία καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο σε κάθειρξη 6 ετών για κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας. Η Αντελκάχ αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο αλλά ο Ντεγάν είπε ότι έκτοτε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την περασμένη Παρασκευή η γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραψε ότι ένα πρόσωπο που φέρει γαλλική και ιρανική υπηκοότητα καθώς και ένας Γερμανός πολίτης συνελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ