Ιράν: Πρέπει να γίνει εκκαθάριση της Ιντλιμπ από τους αντάρτες

Ιράν: Πρέπει να γίνει εκκαθάριση της Ιντλιμπ από τους αντάρτες

Την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει «εκκαθάριση» της επαρχίας του Ιντλίμπ στην Συρία από τους αντάρτες εξέφρασε ο  ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς προετοιμάζεται για συνομιλίες ανάμεσα στην χώρα του, την Συρία και την Ρωσία. 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εισβάλουν μαζί με τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους τους στο τελευταίο αντάρτικο «οχυρό», που δεν είναι υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος.

Πρόκειται για τη μόνη επαρχία, όπου οι τρομοκρατικές ομάδες κυριάρχησαν, βοηθώντας να «σταθεί» το αφήγημα του Άσαντ ότι όλοι όσοι τον πολεμούν είναι τρομοκράτες. Η παρουσία της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που προέκυψε μετά από συμφωνία της Αλ Κάιντα με την Αλ Νόσρα, παραμένει ισχυρή και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να δικαιολογήσει μια επίθεση.

Ο Ιρανός υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι «η περιοχή της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και οι εκτοπισμένοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», ανέφερε ο Ζαρίφ, στο πρακτορείο News Fars.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο Πρόεδρο Τάγιπ Ερντογάν στο Ιράν, σύμφωνα με το News Fars. Το Κρεμλίνο λέει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη στις 7 Σεπτεμβρίου.

AP Photo/Vahid Salemi