Ιράν: Για κατασκοπεία θα δικαστεί νεαρός Γάλλος που «φωτογράφιζε απαγορευμένες περιοχές»

Ιράν: Για κατασκοπεία θα δικαστεί νεαρός Γάλλος που «φωτογράφιζε απαγορευμένες περιοχές»

Ένας νεαρός Γάλλος ο οποίος κρατείται σε φυλακή του Ιράν από τον Μάιο του 2020, ο Μπενζαμέν Μπριέρ, θα δικαστεί για «κατασκοπεία» και «προπαγάνδα εναντίον του (σ.σ. πολιτικού) συστήματος» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισής του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατηγορία της κατασκοπείας επισύρει την ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή. Αυτή περί προπαγάνδας εναντίον του πολιτικού συστήματος επισύρει ποινές φυλάκισης διάρκειας από τρεις μήνες ως ένα έτος.

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι θα ασκηθεί δίωξη και «ετοιμάζει το κατηγορητήριο που θα στείλει στο επαναστατικό δικαστήριο για τη συνέχιση της διαδικασίας», διευκρίνισε ο δικηγόρος του, ο Σαΐντ Ντεχγάν.

Ο κ. Μπριέρ είναι φυλακισμένος στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν.

Η είδηση πως ο κ. Μπριέρ παραπέμπεται σε δίκη καταγράφεται μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση από το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Le Point ανοικτής επιστολής της αδελφής του, η οποία απηύθυνε έκκληση στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του τριαντάρη, που έχει φυλακιστεί σύμφωνα με εκείνη «χωρίς λόγο», έχει μετατραπεί σε «εργαλείο» στο πλαίσιο «διαπραγματεύσεων που τον ξεπερνούν».

Σύμφωνα με τον κ. Ντεχγάν, ο Γάλλος αντιμετώπιζε άλλες δύο κατηγορίες, που όμως φαίνεται ότι δεν θα του απαγγελθούν: περί «διασποράς διαφθοράς στη Γη», μια από τις βαρύτερες κατηγορίες στον ιρανικό ποινικό κώδικα, η οποία επισύρει την εσχάτη των ποινών, και περί κατανάλωσης αλκοόλ, που επισύρει την ποινή του μαστιγώματος.

Ο κ. Μπριέρ, γεννημένος το 1985, κατηγορείται για κατασκοπεία επειδή έκανε «φωτογράφιση σε απαγορευμένες περιοχές» στέλνοντας ένα drone να πετάξει πάνω από πάρκο στο Ιράν, σύμφωνα με τον συνήγορό του.

Η αδελφή του έγραψε πως συνελήφθη ενώ περνούσε από την Ισλαμική Δημοκρατία κάνοντας τουρισμό, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στον κόσμο με βαν, που άρχισε να κάνει το 2018.