Ιράν: Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου ικανού να μεταφέρει δορυφόρο

Ιράν: Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου ικανού να μεταφέρει δορυφόρο

Το Ιράν ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου ικανού να μεταφέρει δορυφόρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας και Επιμελητείας της χώρας.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η κρατική τηλεόραση του Ιράν πρόβαλε τη Δευτέρα πλάνα από την εκτόξευση του πυραύλου σε ερημική περιοχή στο φως της ημέρας, χωρίς όμως να είναι σαφές πότε ή που ακριβώς έγινε η εκτόξευση.

Σύμφωνα με τον Αχμάντ Χοσεϊνί, εκπρόσωπο του διαστημικού τομέα του υπουργείου Άμυνας, το Ιράν πραγματοποίησε για πρώτη φορά ερευνητική εκτόξευση του υβριδικού μεταφορέα δορυφόρου Zuljanah, με στόχο τη δοκιμή σε ύψος χαμηλότερο από εκείνο της τροχιάς και με τη χρήση τεχνολογίας «για τον ισχυρότερο κινητήρα στερεού καυσίμου στη χώρα»,

Ο πύραυλος έχει πάρει το όνομα του αλόγου του Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τον Χοσεϊνί, ο πύραυλος χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα στα πρώτα δύο στάδια της εκτόξευσης και υγρά καύσιμα στο τρίτο στάδιο. Μπορεί να μεταφέρει δορυφόρο βάρους έως 200 κιλών για 500 χιλιόμετρα, δήλωσε.

Ο πύραυλος θα μπορεί να θέτει λειτουργικούς δορυφόρους σε τροχιά αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, και μπορεί να εκτοξευτεί από κινητές εξέδρες εκτόξευσης, είπε ακόμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το δορυφορικό του πρόγραμμα, όπως και το πυρηνικό του πρόγραμμα, προορίζεται για ειρηνικές χρήσεις. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις υποψιάζονται από καιρό ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει και στρατιωτικές χρήσεις.