Ιράν: Αύξηση των κρουσμάτων και έκκληση των αρχών για χρήση μάσκας

Ιράν: Αύξηση των κρουσμάτων και έκκληση των αρχών για χρήση μάσκας

Η Τεχεράνη κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους καθώς τουλάχιστον 2.000 νέες μολύνσεις και 75 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα, Παρασκευή, στη χώρα, την πιο πληγείσα από την πανδημία στη Μέση Ανατολή.

«Η εξάπλωση του (νέου) κορονοϊού στην κοινότητα έφθασε σε τέτοια επίπεδα που η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους», δήλωσε ο Κάσεμ Τζανμπαμπάι, αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Αν συνεχίσουμε να παραβλέπουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μπορεί να οδηγηθούμε σε νέα κύματα της επιδημίας», πρόσθεσε, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες βράδυ στον ιστότοπο του υπουργείου.

Οι αρχές έχουν συστήσει επανειλημμένως στους Ιρανούς να φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στο μετρό της Τεχεράνης όπου πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσιοποίησε σήμερα σειρά φωτογραφιών που δείχνουν ανθρώπους, χωρίς μάσκα, σε δημόσιους χώρους της επαρχίας Χουζεστάν (νοτιοδυτικά), που επλήγη σκληρά από την πανδημία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σίμα Σαντάτ Λαρί, 2.369 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 182.545.

Με 75 επιπλέον θανάτους μέσα σε 24 ώρες, ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία στο Ιράν έχει φθάσει πλέον τους 8.659, πρόσθεσε η Σαντάτ, η οποία μιλούσε στην κρατική τηλεόραση.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υπάρχει μια επιδείνωση της κατάστασης λέγοντας πως η αυξητική τάση των κρουσμάτων ήταν αποτέλεσμα μιας εντατικοποίησης των διαγνωστικών ελέγχων και της ιχνηλάτησης.

Ξένοι ειδικοί καθώς και ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται πως τα επίσημα στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερα των πραγματικών.

Αφότου ανακοίνωσε επίσημα τα πρώτα κρούσματα τον Φεβρουάριο, η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, χωρίς ποτέ, ωστόσο, να επιβάλει μέτρα περιορισμού (lockdown) του πληθυσμού.

Από τον Απρίλιο, οι αρχές ήραν σταδιακά τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας.

AP Photo/Vahid Salemi